Teplárna Liberec vymění devět kilometrů potrubí

blank

Liberecká teplárna vymění devět kilometrů potrubí. Ze starých parovodů totiž uniká až čtyřicet procent dodávek tepla. Díky projektu za 320 milionů korun ušetří především zákazníci. Informovala o tom liberecká mutace portálu idnes.cz.

„Parovody vyměníme za modernější horkovody, vytápět se tak nebude párou, ale horkou vodou. Výhodou je, že horkovody nejsou tak masivní, takže nebudou tolik hyzdit okolí v místech, kde nebudou zakopány do země,“ řekl technický ředitel teplárny Petr Heincl. Parovody také už nebudou hrozbou při povodních.

„Parovody, které teď vedou korytem Nisy, se odstraní a nové horkovody se zakopou pod silnice, chodníky nebo pod travnaté plochy. Nisa v centru města tak konečně bude vypadat jako normální řeka. Zároveň už parovody nebudou představovat riziko při povodních jako teď,“ uvedl předseda představenstva teplárny Vladimír Kravjanský.

V současnosti se dokončují přípravné práce a po nich začne demolice parovodů, která je plánována na 1. června. „Máme to rozděleno na dvě etapy. První se týká trasy z Pavlovic ke hřišti Slovanu. Práce tam budou trvat do září, než začne nová topná sezona. Na jaře 2019 se pak bude pokračovat od Slovanu podél Nisy až k teplárně v ulici Milady Horákové. Protože během výměny dojde k odpojení od centrální sítě, budou lidé dostávat teplo z kotelny v bývalém Milku. Tu si ponecháme jako záložní zdroj. Nikdo se nemusí bát, že kvůli výměně nebudeme v části Liberce topit,“ vysvětlil Heincl.

U teplárny bude nově stát kogenerační jednotka, která nahradí předimenzovanou parní soustavu. „Sítě, které už se nebudou k dodávkám tepla využívat, demontujeme, čímž se trasy zkrátí. Bude to mít také pozitivní dopad na konečnou cenu tepla pro zákazníka,“ informoval mluvčí teplárny Lukáš Jankovský. Práce musí být hotové do podzimu příštího roku.

„Pokud libereckou kotlinu zaplníme malými kotelnami, tak se tu kvalita ovzduší zhorší o 30 procent oproti tomu, když zůstane zachováno centrální vytápění. Navíc má Liberec výhodu spalovny, ze které se bere podstatná část tepla. Tím pádem nejsme tolik závislí na cenách plynu jako jiní. Teď je plyn uměle držen dole, ale brzy zase zdraží,“ uzavřel předseda představenstva teplárny Vladimír Kravjanský Kravjanský.

Teplárna Liberec vyrábí a nakupuje tepelnou energii, kterou zásobuje zákazníky v Liberci i v městské části Vratislavice nad Nisou. Teplárna vyrábí i elektrickou energii, kterou společně s vykoupenou elektřinou ze zařízení na energetické využití odpadů TERMIZO dodává do rozvodné sítě. Společnost vlastní ze 76,04 % Energie Holding a z 23,96 % město Liberec.

Scroll to Top