Ministerstvo zemědělství a vláda zaujímají odlišné postoje k přehradě Pěčín

blank

Pěčínská nádrž by měla během sucha posilovat zdroje vody z povodí horního a středního Labe pro zajišťování zásobování Hradce Králové a okolí. Při povodních by ochránila zástavbu podél řeky Zdobnice. Plány ohledně přehrady však dlouhodobě kritizují starostové a ochranáři, proti jsou i místní občané. Shodnout se nedokážou ani ministerstvo zemědělství s vládou. Stavbu s otevřenou náručí nevítají ani samotní vodohospodáři, podle kterých zásobování Hradce Králové pitnou vodou vodní dílo nepomůže. Uvedli, že efektivnějším řešením by byla údržba existující Východočeské vodárenské soustavy.

Z plánované přehrady Pěčín za 11 miliard korun se stává vlekoucí se téma. Ministerstvo zemědělství chce projekt prosadit do dokumentu: Revize funkčnosti propojení a zajištění potenciálních možností nových propojení vodárenských soustav v období sucha. Vláda vnímá situaci jinak. „S ohledem na nesouhlasy dotčených obcí, orgánů ochrany přírody, na postoj Královéhradeckého kraje, který vodní dílo nijak významně nepodporuje, i na skutečnost, že se provozovatelům vodárenských soustav dosavadní krizové situace dařilo úspěšně řešit, navrhuje se v chystaném vládním materiálu zastavit v současnosti přípravné práce nádrže Pěčín,” informovalo portál seznam.cz tiskové oddělení ministerstva.

Z odmítavého postoje vlády se těší odpůrci stavby. „V současné době probíhaly průzkumy, jestli je tato přehrada potřeba, a zjistilo se, že existují mnohem lepší alternativy. Někteří technokrati na ministerstvu zemědělství se s tím patrně nechtějí srovnat, tak se snaží přehradu prosadit do jiných dokumentů, aby tento devastační záměr neusnul,” upozornil krajinný ekolog a krajský zastupitel Martin Hanousek. Vodní dílo Pěčín by mělo vzniknout v údolí Zdobnice a zadržovalo by 17 milionů kubíků vody. Podle ochránců přírody nádrž obce v regionu před suchem stejně neochrání.

„Zastávám názor, že by nejprve měla být provedena veškerá opatření spočívající ve změně využívání zemědělské krajiny, aby mohla být zadržena voda v povodí. Pokud tato opatření nenaplní tento cíl, bavme se následně o velkolepých projektech výstavby přehrady za několik miliard, která by stejně plnohodnotně mohla plnit funkci až za mnoho let. Soustřeďme se na opatření, která řeší problém s vodou v krátkém čase. Proč se nám ztrácí voda z krajiny? Zcela jistě je to naším způsobem zemědělského hospodaření, kdy vodohospodářská funkce je potlačena a hlavní je finanční efekt z pěstovaných ekonomických plodin a bioplynových stanic,“ uvedl například v prosinci pro MF Dnes rychnovský hrabě Jan Kolowrat, který vlastní zhruba čtvrtinu lesů v Orlických horách.

Scroll to Top