Čtyřicet starostů z Hodonínska vyrazí bojovat do Senátu za prameniště vody

blank

Senát projedná ve středu 28. března petici proti těžbě štěrkopísku na Hodonínsku, která poukazuje na možnost ohrožení vodního zdroje Bzenec-komplex. Podepsalo ji přes jedenáct tisíc lidí. „Jednání se zúčastní starostové, aby vyjádřili obavy o pitnou vodu za obyvatele svých obcí,“ uvedla za petiční výbor starostka Moravského Písku Hana Habartová. Starostové vyrazí z Hodonína společně do Prahy časně ráno autobusem.

Zdroj pitné vody nazvaný Bzenec-komplex se nachází na pomezí Jihomoravského a Zlínského kraje a zásobuje 140 000 obyvatel Hodonínska, Břeclavska, ale i části Kroměřížska. V jeho blízkosti chce společnost Český štěrkopísek těžit písek. „Jsou tu hlavní zdroje surové vody, kterou zásobujeme obyvatelstvo od Veselí nad Moravou až po Břeclav a část Kroměřížska. Nemůžeme si proto dovolit ustoupit zájmu podnikatele bez ohledu na zabezpečení pitné vody pro náš region,“ upozornil předseda Vodovodů a kanalizací Hodonín a starosta Bzence Pavel Čejka.

Riziko ohrožení zdroje potvrdili i jihomoravští hygienici, proti je také Jihomoravský kraj. Samotná firma má jiný názor. „V České republice existuje minimálně 15 srovnatelných štěrkoven, kde se štěrk těží v obdobných podmínkách, to znamená v blízkosti vodního zdroje, a k žádným negativním vlivům nedochází,“ řekl loni České televizi právní zástupce společnosti Český štěrkopísek Pavel Josefus.

Výprava z Hodonínska se chce v Senátu zasadit o usnesení, že na základě změn klimatu v oblasti je třeba znovu posoudit vliv těžby na životní prostředí a je nutné začít se zabývat nesouhlasným stanoviskem lidí, kteří v regionu žijí. Starostové petici oficiálně předají předsedovi Senátu Milanu Štěchovi.

Ilustrační foto: www.miros-pce.cz

Scroll to Top