Na Václavském náměstí bude stát nádrž pro zadržování dešťové vody

blank

Oprava horní části Václavského náměstí začne v roce 2020 nebo 2021. Odhady na náklady na rekonstrukci se pohybují mezi 1,4 až 1,7 miliardy korun. Informoval o tom radní hlavního města Jan Wolf.

Průběh samotných prací zatím není znám, nicméně se předpokládá, že by jako první měl vzniknout podzemní kolektor, ve kterém budou umístěny inženýrské sítě. Prostor bude předlážděn, přibude zeleně a rozšíří se prostor pro chodce. Oproti plánu bude také na náměstí stát nádrž pro zadržování dešťové vody, která poslouží k zalévání zeleně. „Měla by být přibližně ve střední části náměstí, ale budeme zadávat projektovou dokumentaci, takže se teprve při projektování ukáže, kde by to bylo nejvhodnější,“ uvedla v úterý radní Jana Plamínková. Projekt modernizace horní části Václavského náměstí zpracovala společnost Cigler-Marani Architects.

V současnosti se pokládají inženýrské sítě v dolní části náměstí. Přibudou vodní trysky, stromy nebo také dobíjecí stanice pro elektromobily. Náklady jsou vyčísleny na 200 milionů korun. Hotovo by mělo být na konci roku. „Jedná se o jedno z nejvýznamnějších míst nejen v Praze, ale i v celé republice, a to jak aktuálně, tak i v historickém kontextu. Přesto dnes neplní funkci, jakou by mělo, a lidé jím v podstatě jen procházejí. Chci, aby se z Václavského náměstí opět stalo centrum sociálního, kulturního a společenského života, tak jak tomu bylo v minulosti,“ zdůraznila v lednu pražská primátorka Adriana Krnáčová.

Scroll to Top