V Moravském Berounu se báli kontaminace pitné vody

blank

Do vodojemu v Moravském Berouně se vloupal před několika dny neznámý pachatel. Vodohospodáři zajistili náhradní zásobování formou dvanácti přistavených cisteren. Podle starostky Zdenky Szukalské neznámá osoba vylomila tři zámky a vystříhala otvor v kovové mříži, přes kterou se dostala k vodnímu zdroji. Szukalská je názoru, že nemohlo jít o krádež, protože v objektu není co odcizit.

Vodu z akumulace pijí více než dva tisíce místních obyvatel a vzhledem ke způsobu vloupání do zařízení vznikly obavy, zda někdo vodu cíleně neotrávil. „Museli jsme čekat na výsledky analýzy, na konečné výsledky, protože zprávy z laboratoří, zda ve vodě nejsou obsaženy nebezpečné látky, chodily postupně,“ uvedla Szukalská. Třítisícové město si nakonec mohlo oddechnout, voda z vodojemu znečištěna nebyla. Případem se zabývá policie.

Obdobně riziková situace se stala v naší zemi v březnu, kdy neznámý pachatel nalil do dvou vrtů v Hulíně olejovitou látku. Útok na prameniště pro zásobování okresu Kroměříž, městysu Nezamyslice a obce Srbce na Prostějovsku řeší společnost Vodovody a Kanalizace Kroměříž v součinnosti s policií. Pachatel však znečistil pouze surovou vodu, která je vždy podrobena řadě dalších kontrol. Do sítě se proto nedostala.

Scroll to Top