Pokuta kvůli vodovodu k hotelu ve Velkých Karlovicích

blank

Společnost Synot Real Estate dostala pokutu a má nařízeno přestat užívat vodovod ve Velkých Karlovicích. Rozhodl o tom vodoprávní úřad ve Vsetíně. Vodovod vedoucí přes soukromý pozemek, jehož majitel vede se Synotem vyhrocený spor, zásobuje hotel Tatra. Informoval o tom portál idnes.cz.

„Není to vítězství, jen byl učiněn krok k nápravě nelegálního stavu, který tam nastal,“ uvedl právní zástupce majitelů Marek David. Firma patří do holdingu Synot senátora Iva Valenty. „Společnost s postupem správního orgánu kategoricky nesouhlasí a připravuje právní i faktické kroky ke zvrácení účinků této výzvy,“ reagovala mluvčí holdingu Magda Pekařová.

Problém má kořeny až v padesátých letech minulého století. Hotel totiž využívá studnu, která stojí na pozemku rodiny Zdeňka Vavra. U ní stojí vodárna a pod zemí vede vodovodní potrubí. Na pozemku tak vázne věcné břemeno. Vavrovi prarodiče podepsali příslušnou smlouvu v 1957 pod údajným nátlakem a po roce 1989 se snažili o její zrušení, nicméně neuspěli.

Podle současného majitele hotelu je smlouva platná. Ten v rámci celkové rekonstrukce opravil potrubí od studny, ale ne v původní trase. Položil však nové a pozemku připadla další zátěž. Vše se mělo odehrát bez povolení úřadů. Naposled přišla sankce od vodoprávního úřadu ve Vsetíně.

Scroll to Top