Město Libavá vyjednalo s Armádní Servisní novou cenu vody

blank

Lidé ve Městě Libavá zaplatí za vodu od armády nakonec méně, než se původně předpokládalo. Díky dohodě budou platit 83,2 koruny za metr krychlový. Předchozí informace hovořily až o 130 korunách. Informovala o tom ČTK.

Městu Libavá se šesti stovkami obyvatel dodává pitnou vodu Armádní Servisní. Podle starostky Štěpánky Tiché byla jednávání náročná, ale dodavatel nakonec ustoupil také proto, že město zavedlo úsporná opatření v provozu vodohospodářské infrastruktury na svém území. Ředitel Armádní Servisní Martin Lehký před několika měsíci upozornil, že původní cena vodného a stočného byla orientační. Ukázalo se, že skutečné náklady na provoz zdroje pitné vody a potrubí, kterým voda proudí do Města Libavá, byly oproti předpokladům nižší. Zároveň armáda zvýšila odběr pitné vody. I to mělo na konečnou kalkulaci ceny pozitivní vliv.

„Přestože je cena již v souladu s průměrnou cenou v ČR, pevně věřím, že do budoucna se nám ji podaří ještě snížit, a to především díky našemu městskému vrtu pitné vody, na kterém se v současné době intenzivně pracuje,“ uvedla Tichá. Město Libavá v minulém roce bojovalo se zvýšeným množstvím uranu v pitné vodě. Nakonec pomohla nová technologie, díky které koncentrace prvku ve zdroji Velká Střelná klesla pod povolenou hodnotu. Podle odborníků naměřený uran nijak nesouvisel s vojenským využitím oblasti. V obci, která vznikla vyčleněním z vojenského újezdu Libavá, bylo po tomto nálezu zajištěno zásobování dětí a těhotných žen náhradním zdrojem z cisterny.

Scroll to Top