Kaly z ostravských lagun se budou spalovat na Sokolovsku

blank

Kaly z ostravských lagun se stávají velkým tématem na Sokolovsku, kde se budou likvidovat v areálu Sokolovské uhelné ve Vřesové, což samotná společnost potvrdila. Lidé z vedení obce byli zaskočeni, o plánovaném spalování se dozvěděli z médií. „O tom, že by se to mělo pálit u nás, vůbec nic nevím. Vadí nám, že jsou to nebezpečné druhy odpadů,“ řekl Radiožurnálu místostarosta Vřesové Vlastislav Hlávka. Krajský úřad už k akci vydal povolení.

Laguny patří k největším ekologickým zátěžím České republiky a od počátku bylo jejich čištění komplikované. Termín dokončení projektu se neustále posouvá. Zatím bylo vytěženo zhruba 200 000 tun kalů, ale následně se ukázalo, že jsou zde další desítky tisíc tun materiálu. Jedná se o takzvané nadbilanční kaly.

Zakázku na odtěžení vyhrála v Ostravě společnost AVE CZ. „Dodržujeme všechny zákony, všechno děláme tak, jak se má. Koncové zařízení kvůli možným spekulacím zveřejníme až s prvním odvozem kalů,“ řekla Radiožurnálu mluvčí AVE CZ Pavla Ivácková. Společnost má uzavřenou smlouvu se státním podnikem DIAMO, že v Ostravě vytěží celkem 91 562 tun kalů za 429 milionů korun. Laguny jsou ve městě pozůstatkem výroby ropných produktů, ale především odpadu, který se vytvořil z recyklovaných vyjetých motorových olejů společnosti Ostramo.

K likvidaci kalů se stát zavázal před dvaadvaceti lety. Ačkoliv s tím město Ostrava nesouhlasí, tak vyřešení problémů s lagunami z Ostrama bude trvat nejméně dalších devět let. S odkazem na plán podniku DIAMO to před několika týdny komentovala náměstkyně primátora Kateřina Šebestová. „Harmonogram počítá s uskutečněním sanace území v letech 2022 až 2026. Pak mají následovat koncové úpravy lokality. Dokončení sanace podzemních vod je naplánováno až v roce 2027. A toto nám připadá neúnosné,“ uvedla Šebestová, podle které chce město maximálně zkrátit dobu, do kdy bude areál bývalé chemičky a rafinerie olejů pro město a obyvatele nevyuživatelný.

Moravskoslezský kraj také začátkem října vyhlásil veřejnou soutěž na odstranění materiálu pocházejícího původně z lagun ve Vratimově u Ostravy. Lokalita se nachází v areálu někdejších papíren. Tam bylo navezeno v letech 2010 a 2011 zpracované palivo pocházející z historické kontaminace v ostravských lagunách bez předešlého upozornění.

Skupina Čistá Ostrava vedená společností Geosan vytěžila část kalů z lagun, smíchala je s uhlím a vytvořila palivo, které mělo být dodáno do spaloven nebo cementáren v České republice. Podle MF Dnes všechno palivo do kotlů nesměřovalo, ale skončilo u další firmy. Ta jej nezlikvidovala, ale rozvezla na různá místa, mezi něž patří právě také Vratimov.

Ilustrační foto 

Scroll to Top