Povodí Odry hlásí pozvolné tání sněhu a koryta řek bez ledu

blank

Vodohospodáři z Povodí Odry v současnosti neevidují žádné komplikace související s táním sněhu. Podle mluvčí státního podniku Šárky Vlčkové již sníh odtál z nižších poloh a množství sněhu ve vyšších polohách při tání pojmou přehrady, které jsou na to připraveny. Během víkendu došlo k uvolnění ledů v tocích.

„Tvorba ledových nápěchů v korytech řek již tedy není pro území spravované státním podnikem Povodí Odry z hlediska povodňové ochrany výrazným rizikem. Vzhledem k tomu, že zatím nejsou avizovány vydatnější dešťové srážky na našem území, nepředpokládáme problémy s množstvím vody v tocích. Situaci samozřejmě nadále monitorujeme a budeme na ni adekvátně reagovat,“ sdělila Vlčková.

Vodohospodáři před několika lety bojovali s kusy ledu například v Brance u Opavy, kde kvůli silným mrazům dosahovaly kry mimořádně velké mocnosti a hrozilo, že se může voda vylít z koryta. Povodí vyhodnotilo situaci a následně přistoupilo pomocí mechaniky k rozbíjení ledové plochy. Na řece Moravici řešili v minulosti podobný případ také v Opavě.

Ilustrační foto

Scroll to Top