České Budějovice a Brno na vrcholu nelichotivého žebříčku v množství pervitinu v ...

blank

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost sestavilo žebříček 60 evropských měst, v nichž se zaměřilo na množství pervitinu v odpadních vodách na počet obyvatel. České Budějovice skončily třetí, Brno čtvrté.

Ze sledovaných měst nechtěné prvenství zaujímá německá Saská Kamenice a Erfurt. V první desítce se nachází i Drážďany nebo Norimberk, Bratislava skončila šestá. Experti ve vzorcích odpadních vod hledali zbytky kokainu, amfetaminu, metamfetaminu – pervitinu a drogy MDMA prodávané na černém trhu jako extáze.

Pětice z prvních deseti měst leží v Německu. Podle informací české policie se drogy z českých varen dostávají především do Saska a Bavorska. Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost provádí studie odpadních vod se zaměřením na výskyt drog od roku 2011.

Monitorovací centrum bylo zřízeno v roce 1993 a svou činnost zahájilo v roce 1995. Primárním úkolem je poskytovat Evropské unii a jejím členským státům faktický přehled problémech v oblasti drog a spolehlivou znalostní základnu na podporu diskuse o drogách. Politickým činitelům nabízí údaje, které využívají ke kvalifikované přípravě právních předpisů a formulování strategií týkajících se boje proti drogám.

Ilustrační foto: Deník 

Scroll to Top