Pražský magistrát chce ještě letos koupit menšinový podíl PVK

blank

Magistrát hlavního města chce tento rok koupit 49 procent akcií Pražských vodovodů a kanalizací od Veolie. Radní o tom jednají v úterý 6. března. Podle radního pro majetek Karla Grabeina Procházky bude kupní cena vycházet ze znaleckých posudků a předběžně se odhaduje, že se bude pohybovat v rozmezí 1,7 až 2 miliardy korun. Podle informací deníku MF DNES by k odkupu mělo dojít v druhé polovině roku.

Veolia koupila PVK v 90. letech, kdy zaplatila České republice sedm miliard korun. Francouzi mají od Prahy do roku 2028 pronajatu vodovodní síť. Smlouva sice měla skončit již v roce 2013, ale v roce 2004 ji prodloužil tehdejší primátor hlavního města Pavel Bém. PVK inkasují podle informací zveřejněných v poslední výroční zprávě z roku 2016 z vodného a stočného asi šest miliard korun ročně, z čehož platí Praze dvoumiliardový pronájem a další prostředky míří infrastruktury. PVK měly roční zisk 525 milionů korun. Za stav potrubí a investice do obnovy a rozvoje infrastruktury nese zodpovědnost magistrát.

Investice se Praze vrátí, míní poradci
Externí poradci magistrátu uvedli, že se Praze prostředky vložené do odkupu podílu vrátí a dividendy by měly hlavnímu městu do roku 2028 přinést nejméně tři miliardy korun. Praha však potřebuje získat nadpoloviční podíl v PVK, aby mohla o fungování vodárenství na území města plně rozhodovat. Stoprocentně chce magistrát podnik vlastnit do roku 2028. PVK se vzhledem k probíhajícím jednáním nechce k tématu vyjadřovat.

Radní Plamínková je pro odkup celé společnosti najednou
Radní pro infrastrukturu Jana Plamínková sdělila, že by bylo nejlepším řešením, kdyby Praha koupila PVK najednou. „Měli bychom společnost koupit dříve než v roce 2028, kdy bude mít takovou hodnotu, jako kdybychom vytvořili takovou firmu sami,“ řekla Plamínková. Podle MF Dnes bude metropoli nahrávat, že cena akcií PVK bude s blížícím se koncem nájemní smlouvy klesat, což může být podstatné pro obchodní strategii Veolie.

Pražané by na cenách vody neměli změny pocítit
Do peněženek Pražanů se zřejmě změna ve vlastnické struktuře nijak zásadně nepromítne. „Cena vody má zaručit prostředky pro to, aby byla vodovodní síť v dobrém a provozuschopném stavu. Pokud by klesla prodejní cena, neměli bychom dostatek peněz na rekonstrukce,“ doplnila Plamínková, která se v polovině minulého roku podivovala nad motivem Prahy v 90. letech PVK prodat.
„Několikrát jsem říkala, že nepochopím, jak je možné, že Praha se vody v minulosti zbavila. Opravdu to musela být velice prapodivná motivace. Měla bych na to tisíc názorů, možná bych se vyjadřovala velice ostře, ale pak bych se asi dopustila trestného činu, a to neudělám,“ prohlásila v červnu primátorka hlavního města Adriana Krnáčová.

Scroll to Top