Největší systém akumulace tepla do horké vody mají Teplárny Brno

blank

Brněnské teplárny disponují na svém provoze Červený mlýn největším systémem akumulace tepla do horké vody v České republice. Dílo vzniklo doplněním původní akumulační nádrže o další, která pro změnu vznikla přestavbou nevyužívaného zásobníku na lehký topný olej. V obou dvou akumulátorech lze uložit až 345 MWh tepelné energie. Jedná se o množství, které zvládne pokrýt tepelnou potřebu přibližně šedesáti bytů o rozloze sedmdesát metrů čtverečních na celý rok.

„Rozšíření akumulace stejně jako další modernizace technologií v Teplárnách Brno mají jediný cíl – vyrábět a distribuovat teplo co nejefektivněji, což současně umožňuje stabilizovat cenu tepla. Na rozdíl od jiných tuzemských tepláren jsme nezdražovaly už od roku 2012 a vloni dokonce cenu tepla o pět procent snížily,“ uvedl generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Svými vlastnostmi připomínají akumulátory tepla velké termosky. Díky nim mohou teplárny lépe využívat tepelnou energii.

 „V průběhu dne se spotřeba tepla mění, ráno je největší, během dne klesá, a opět navečer stoupá. Jakmile kotle v ranní špičce nastartujete na optimální dodávku, nebylo by efektivní je během dne či v noci omezit. S možností uložit teplo do akumulátorů se tak výrazně zvýší efektivita celé soustavy,“ doplnil Fajmon.

 

 

 

Scroll to Top