Vodohospodáři a záchranné složky varují před bruslením na rybnících a přehradách. Ačkoliv současné počasí bruslaře vybízí ke sportu, měli by být mimořádně ostražití. Redakce vodarenstvi.cz zjišťovala, jak vypadá situace na Brněnské přehradě a Žebětínském rybníku, které v zimě k bruslení pravidelně vyhledávají sportovci.
V pondělí 26. února městští strážníci v Brně měřili mocnost ledu na Brněnské přehradě. Zaznamenali údaj 10-11 centimetrů, v některých částech nádrže led chybí úplně.
Zcela vyvarovat by se lidé měli vstupu na rybník v Brně-Žebětíně, kde je led mírně hrbolatý a městští policisté naměřili pouhých sedm centimetrů mocnosti.
„V různých částech nádrží může být led jinak mocný, můžou tam být vývěry teplé vody a mohou se dělat vzduchové bubliny. Led se může prolomit,“ vysvětlil například před několika dny mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle hasičů Zlínského kraje by neměli lidé vstupovat na led tenčí než 16 centimetrů.
Jako varovný příklad může posloužit případ chlapce školního věku, pod nímž se v pátek 23. února propadl led na rybníku v Kosmonosích na Mladoboleslavsku. Hasiči ho z vody vyprostili po 45 minutách.
Tyto webové stránky používají soubory cookies, abychom vám mohli poskytnout co nejlepší uživatelský zážitek. Informace o souborech cookie se ukládají ve vašem prohlížeči a plní funkce, jako je rozpoznání, když se na naše webové stránky vrátíte, a pomáhají našemu týmu pochopit, které části webových stránek považujete za nejzajímavější a nejužitečnější.
Nezbytně nutné soubory cookies
Nezbytně nutný soubor cookie by měl být vždy povolen, abychom mohli uložit vaše preference nastavení souborů cookie.
Pokud tento soubor cookie zakážete, nebudeme moci uložit vaše preference. To znamená, že při každé návštěvě těchto webových stránek budete muset soubory cookies znovu povolit nebo zakázat.
Soubory cookies třetích stran
Tyto webové stránky používají službu Google Analytics ke shromažďování anonymních informací, jako je počet návštěvníků webu a nejoblíbenější stránky.
Povolení tohoto souboru cookie nám pomáhá zlepšovat naše webové stránky.
Povolte prosím nejprve nezbytně nutné soubory cookies, abychom mohli uložit vaše preference!