Mocnost ledu se na oblíbených brněnských nádržích zmenšila

blank

Vodohospodáři a záchranné složky varují před bruslením na rybnících a přehradách. Ačkoliv současné počasí bruslaře vybízí ke sportu, měli by být mimořádně ostražití. Redakce vodarenstvi.cz zjišťovala, jak vypadá situace na Brněnské přehradě a Žebětínském rybníku, které v zimě k bruslení pravidelně vyhledávají sportovci.

V pondělí 26. února městští strážníci v Brně měřili mocnost ledu na Brněnské přehradě. Zaznamenali údaj 10-11 centimetrů, v některých částech nádrže led chybí úplně.

Zcela vyvarovat by se lidé měli vstupu na rybník v Brně-Žebětíně, kde je led mírně hrbolatý a městští policisté naměřili pouhých sedm centimetrů mocnosti.

„V různých částech nádrží může být led jinak mocný, můžou tam být vývěry teplé vody a mohou se dělat vzduchové bubliny. Led se může prolomit,“ vysvětlil například před několika dny mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle hasičů Zlínského kraje by neměli lidé vstupovat na led tenčí než 16 centimetrů.

Jako varovný příklad může posloužit případ chlapce školního věku, pod nímž se v pátek 23. února propadl led na rybníku v Kosmonosích na Mladoboleslavsku. Hasiči ho z vody vyprostili po 45 minutách.

Scroll to Top