V Kosmonosích se pod chlapcem propadl led. Hasiči varují před vstupem na ...

blank

V Kosmonosích na Mladoboleslavsku se v pátek 23. února propadl pod chlapcem školního věku led. Po 45 minutách ho vyprostili hasiči. Záchranná služba jej za stálé resuscitace převezla do Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Stav chlapce nebyl ve večerních hodinách znám.

Jako první na místo nehody dorazila mladoboleslavská policejní hlídka. „Policisté ani chvíli neváhali a za pomoci svých svázaných kombinéz, kterými se jistili, se vydali na led chlapci na pomoc. Když byli zhruba ve vzdálenosti dvou metrů od místa propadu, tak se pod nimi led prolomil,“ popsala záchranu pro iDNES.cz policejní mluvčí Martina Fejfarová.

Vodohospodáři opakovaně varují před pohybem na zamrzlých rybnících a přehradách. „V různých částech nádrží může být led jinak mocný, můžou tam být vývěry teplé vody a mohou se dělat vzduchové bubliny. Led se může prolomit,“ vysvětlil mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař. Podle hasičů by neměli lidé vstupovat na led tenčí než 16 centimetrů.

Jak se chovat v případě, že se pod bruslařem led prolomí? V prvé řadě okamžitě informoval složky IZS. „K okraji propadlého ledu se pak zachránce přibližuje s ohledem na svoji vlastní bezpečnost s využitím co největší plochy – plazením, s použitím žebříků, desek, klád nebo plavidel, a pokud možno upoutaný na laně s jakýmikoliv plovacími pomůckami,“ uvedla před několika dny mluvčí hasičů Zlínského kraje Lucie Javoříková. 

 

 

 

 

Scroll to Top