Opavská opozice chce zastavit projekt výstavby bazénu

blank

Opozice v Opavě kritizuje projekt, roli dohlížecí komise i pozadí vyhlášeného výběrového řízení na zhotovitele výstavby nového bazénu. Schválený záměr a následnou realizaci akce, která má začít letos, chce zablokovat. Proti bazénu se vyslovilo hnutí ANO a takzvaná Osmička sdružující ODS, Starosty a občany městských částí a Opavany. Plán výstavby už řeší ÚOHS i protikorupční fond.

„Koncepčně je vše špatně. Jako zadání se vzal projekt starý devět let, který neodpovídá dnešní době, a pokračovalo se v něm bez odborného vedení,“ uvedl před několika dny zastupitel Romeo Doupal, podle kterého stavbu prodražují parametry, jako jsou například dvojí základy či způsob vytápění a vzduchotechniky.

Opozice si v prosinci vymohla vznik komise, která by technické projekty bazénu posoudila, nicméně dva dny po její první schůzce město vyhlásilo výběrové řízení na zhotovitele podle původního projektu a komise podle zastupitele Marka Veselého ztratila význam.

Primátor města Radim Křupala uvedl, že byl vznik komise účelový. „Nedostala od zastupitelů žádné konkrétní zadání a ani členové, kteří pracují v oboru stavebnictví, nejsou schopni takto rozsáhlou stavbu reálně posoudit,“ řekl Křupala.

Opavská buňka hnutí ANO si nechala zpracovat právní analýzu veřejné zakázky a podle jejích závěrů je soutěž diskriminační. Podle Křupaly však město bazén potřebuje, chystaný projekt navyšuje kapacitu z pěti na osm plaveckých drah a nově přináší například relaxační plochy pro neplavce. „Výhodou je i umístění na okraj městského parku a propojení s koupalištěm,“ doplnil primátor Opavy.

Na přípravách se zatím proinvestovalo kolem 10 milionů korun a dalších 350 milionů má stát samotná stavba.

Projektu byl věnován i podstatný čas během posledního zasedání zastupitelstva, které se uskutečnilo v pondělí 12. února. „Chtěl bych vám doporučit: dívejte se na to racionálně. Zastavte tuto akci,“ uvedl poslanec za hnutí ANO Pavel Juříček. Připomněl také před více než rokem prezentovaný projekt rekonstrukce starého bazénu s využitím prostoru bývalé Karnoly.

Další představitel opoziční Osmičky, Marek Veselý, podle Deníku poznamenal, že jsou se svými spolustraníky pro výstavbu nového bazénu, ale že by byli rádi, kdyby náklady nepřesáhly 200 milionů. Zastupitelé se přeli také o provozní náklady nebo odhadované navýšení návštěvnické kapacity nového bazénu. Komunisté se ke sporu nevyjadřují. 

Foto: Opavský a Hlučínský deník 

zdroj: idnes.cz, Opavský deník 

Scroll to Top