ČEVAK se pustil do pravidelné údržby českobudějovické úpravny vody

blank

Úpravna vody, která zásobuje zhruba čtvrtinu domácností v Českých Budějovicích, musela být dočasně odstavena z provozu. Podle vedoucí útvaru marketingu a komunikace společnosti ČEVAK Jitky Kramářové se jedná o rutinní prohlídku provozu. „Při údržbě čistíme nádrže na vodu, kontrolujeme filtry a další technické vybavení,“ uvedla Kramářová.

Úpravna je majetkem Českých Budějovic a městu a okolním obcím slouží devět let. Byla postavena jako záložní zdroj, ale je v současném provozu s úpravnou Plav. Jihočeši žádnou změnu nezaznamenají, vody je v oblasti dostatek. Její výrobní kapacita v běžném provozu je padesát litrů za vteřinu, ale v případě potřeby to může být navýšena až na osmdesát litrů.

„Voda, kterou získáváme z Budějovické pánve, je velmi kvalitní, na úpravně z ní pouze odstraňujeme železo a mangan pomocí dávky vápenného mléka. Desinfikujeme ji minimálním množstvím chloru,“ doplnila Jitka Kramářová. Upravená voda je pak z úpravny tlačena čerpadly potrubím do vodojemu Hosín, ze kterého gravitačně přitéká do vodovodní sítě Českých Budějovic.

Dále ČEVAK modernizuje například vodojem ve Větřní na Českokrumlovsku. Technici se zaměřili zejména na dvě nádrže o objemu 400 metrů krychlových, které zásobují horní část města. Oprava potrvá přibližně dva měsíce a lidé budou zásobování z jiného vodojemu. Ani tam by obyvatelé zásahy vodohospodářů neměli zaznamenat.

Scroll to Top