Jezero Most je v zimě rájem ptactva

blank

Když na mosteckém jezeře spatříte velké množství ptáků, je to znamení, že menší rybníky zamrzly. Vodní dílo je podle ornitologů pro ptáky v zimě klíčové. Najdou tam totiž klid, úkryt a dostatek potravy. 

Mostecké antropogenní jezero vzniklo jako projekt rekultivace bývalého lomu Ležáky a má rozlohu 311 hektarů. Poblíž se například nachází chemické závody Unipetrol či Česká rafinérská. Při sčítání vodního ptactva na jezeře ornitologové v polovině ledna napočítali zhruba šest tisíc kusů.

„Jezero Most se každoročně řadí k nejvýznamnějším zimovištím vodních ptáků v České republice. Letos zjištěné počty tento trend zřejmě potvrdí,“ sdělil ornitolog Jaroslav Bažant.

Členové Ornitoklubu při Oblastním muzeu v Mostě výsledky pozorování odeslali katedře ekologie Fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity v Praze, která data po zpracování předá Wetlands International. Jedná se o celosvětovou neziskovou organizaci zabývající se ochranou a obnovou mokřadů.

Zejména amatérští ornitologové se 13. a 14. ledna vypravili na 700 míst sčítat vodní ptáky zimující v České republice. Cílem akce bylo zjistit, jak ptactvo reaguje na změny klimatu a do jaké míry mění své zvyky. Letos se jednalo o 53. ročník. V roce 2017 napočítali dobrovolníci celkem 243 779 jedinců.

Významné změny vodstva na Mostecku byly v minulosti způsobeny povrchovou těžbou hnědého uhlí. Toky byly regulovány, napřímeny a odkloněny z původního koryta. Příkladem je řeka Bílina, jejíž směr byl výrazně změněn.

Zdroj, foto: Deník 

Scroll to Top