Dvůr Králové nad Labem požádá o dotaci na čistírnu, za předešlé čištění ...

blank

Dvůr plánuje za 151 milionů korun postavit novou čistírnu odpadních vod. O dotaci požádal Operační program Životní prostředí, ze kterého může získat až 64 procent uznatelných nákladů. Situace s čištěním vody je ve městě komplikovaná.

„Finanční prostředky získané z dotace je možné doplnit ještě o provozní úvěr, který lze v souladu s podmínkami také čerpat průběžně. To může výrazně snížit finanční zatížení města,“ uvedl místostarosta Jan Helbich.

Nová čistírna je dimenzovaná pro 17 tisíc obyvatel a podle Helbicha má dostatečnou kapacitu pro další rozvoj města v dlouhodobém horizontu včetně možnosti připojení průmyslové zóny, jejího okolí a dalších lokalit. Realizace čistírny by měla také vyřešit problémy způsobované přívalovými dešti v ulicích Luční a Vojanova a na Hrubých lukách.

Dvůr Králové nad Labem však dluží vlastníkovi současné čistírny odpadních vod, kterou spravuje společnost Evorado. Té město podle rozhodnutí trutnovského soudu platí milion a čtvrt korun měsíčně. Jenže to je údajně málo. Vlastník se odvolal a spor se vleče. Podle posledního posudku bude muset Dvůr Králové doplatit desítky milionů.

Před několika lety se spor na východě Čech vyhrotil do takové míry, že majitel čistírnu jednoduše odstavil a město vypouštělo dva dny splašky do Labe. Obě strany byly potrestány pokutou a přislíbily, že se podobný útok na životní prostředí nebude opakovat.

Podle předsedy Sdružení vodovodů a kanalizací ČR Františka Baráka je výstavba čistírny odpadních vod ve městě, které již čistírnu má, nehospodárným příkladem zacházení s dotačními prostředky.

Ilustrační foto 

Scroll to Top