Ministerstvo zdravotnictví: Voda z nových vrtů v Náchodě-Bělovsi je léčivá

blank

Voda, která je odčerpávána z nových vrtů Jan a Běla v Náchodě-Bělovsi, dostala osvědčení od ministerstva zdravotnictví. To vodu označilo za léčivou a kromě stáčení minerální vody ji město může použít i k lázeňským procedurám. Náchod začal nové zdroje hledat na podzim roku 2016 a vlastníkem takových vrtů je vůbec poprvé v historii.

„Osvědčení, kterého jsme dosáhli, je lepší než osvědčení pro zdroj přírodní minerální vody, který by se dal použít ke stáčení. My můžeme využít vodu i k léčebným kúrám, tedy k balneaci, pitným kúrám, plynovým injekcím či suchým koupelím. Tím je hydrogeologický průzkum uzavřen a otvíráme bránu k obnově lázeňství,“ uvedl náchodský místostarosta Jan Čtvrtečka.

Radnice nechala před několika týdny zbořit budovu Malých lázní, místo kterých vyroste díky evropské dotaci jejich replika. V Náchodě vznikne také kolonáda s dvanácti sezonními pítky a třinácté bude připraveno pro zimní provoz. V současnosti je Náchod jediným českým lázeňským městem bez činného zařízení. O obnovu dvacet let nefungujících lázní se město snaží od roku 2004. V prosinci loňského roku se vlastníkem společnosti Běloveské lázně stala pražská IDA SpaMed.

Foto: Lázně Běloves v roce 2014 (denik.cz) 

Scroll to Top