Žamberk: Lidem vadí hráze proti velké vodě

blank

Vedení východočeského Žamberku a zástupci Povodí Labe čelili na mimořádném jednání zastupitelů řadě kritiků protipovodňové zástavby ve městě. Politici volají po tom, aby byly brány výtky místních obyvatel při budování hrání v potaz. Informovala o tom pardubická idnes.cz. 

V roce 2017 se po deseti letech proměnily břehy Divoké Orlice v Žamberku ve staveniště a začala tam vznikat soustava betonových zdí, se kterou souviselo například vykácení stromů. Stavební firmu však na podzim potkaly finanční problémy a práce ve městě ukončila. Pro některé obyvatele to byl důvod k radosti. Masivní zásah do přírody se jim nelíbí.

Několik desítek lidí dorazilo i na mimořádné jednání zastupitelů. Iniciovala jej opozice. „Povodí Labe realizuje přesně to, co město navrhlo. Nechceme dělat to, co vy nechcete,“ řekl v průběhu diskuse investiční ředitel státního podniku Povodí Labe Petr Martínek. Podle něj ale mohou zásadnější návrhy na změnu znamenat zdražení celé akce.

„Padesát procent současných stromů zmizí. A jak je možné udělat z města Žamberk suchý poldr? Navrhuji, aby bylo na Povodí Labe podáno trestní oznámení za obecné ohrožení. Všichni v Žamberku jsou v nebezpečí,“  prohlásil například Žamberčan Petr Wolf, který také navrhl, aby byly betonové zdi posunuty do toku řeky a zbylo tak více prostoru pro stromy. Představitelé radnice a vodohospodáři uvedli, že místo dosavadních stromů vysadí jiné, ale jinde.

Na levém břehu Havlíčkova nábřeží pak bude zhruba stometrová betonová zatáčka odbourána, protože neodpovídá technickým požadavkům. Nahradí ho dílo v lepší kvalitě. V určených místech se pak počítá se sjezdem a výjezdem na korytu, s komunikací pro pěší, která ale nebude chodníkem, nebo s navýšením investice na opravu poničené místní silnice.

Zástupci Povodí Labe také ujistili, že protipovodňová opatření neohrozí obyvatele místních částí Betlém a Polsko. Zastupitelé města pak starostovi Jiřímu Dytrtovi uložili, aby dále jednal s vodohospodáři o připomínkách občanů a pravidelně veřejnost o aktualitách informoval.

 

Scroll to Top