Historický rekord pro elektrárnu Dlouhé stráně

blank

Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé stráně vyrobila v prosinci nejvíce elektrické energie za dobu své dvacetiletého existence. V porovnání s rekordním srpnem v roce 2016 se produkce zvýšila o pět procent na 80 893 megawatthodin. ČTK o tom informoval ředitel provozu Vítězslav Chmelař.

„Prosincová výroba byla ovlivněna nejen vysokou poptávkou po regulační energii, ale také spolehlivostí zařízení, která byla dosažena díky úspěšně provedeným opravám v letní plánované odstávce,“ sdělil Chmelař.

Elektrárna sekundárně působí jako stabilizátor české energetické soustavy. Podle Vítězslava Chmelaře má na rekordu nemalý podíl nedávno dokončená modernizace generátoru i další zefektivnění provozu. Pro představu by elektrická energie vyrobená za prosinec pokryla roční spotřebu pro celý Přerov.

V letošním roce bude vyměněno obří oběžné kolo, které roztáčí jednu z turbín elektrárny. Dodávku šestatřicetitunového zařízení zajistí společnost ČKD Blansko Engineering. Cena by se měla pohybovat kolem 140 milionů korun.

„Oběžné kolo si svou práci odvedlo, nyní už výrazně překročilo plánovanou životnost. To nové bude mít podstatně širší provozní rozsah a vyšší účinnost, díky které vyrobíme o více než 7000 MWh elektrické energie ročně navíc oproti současnému stavu, což pro srovnání představuje roční spotřebu téměř tří tisíc domácností,“ vysvětlil v červenci 2017 Vítězslav Chmelař.

Elektrárna Dlouhé stráně byla vybudovaná v Hrubém Jeseníku v okrese Šumperk a jedná se o nejvýkonnější zařízení svého typu v České republice.

„Přečerpávací vodní elektrárny by se měly stavět i nadále. V situaci, kdy nebudou na každém kopci, ale například jedna v Jeseníkách, jedna v Krkonoších, jedna v Krušných horách a jedna na Šumavě, to beru jako hezký inženýrský prvek v jinak nedotčené krajině,“ komentoval například jeden ze čtenářů portálu oenergetice.cz Martin Pácalt.

Scroll to Top