Mezi Slovinci a Chorvaty eskaluje spor o Piranský záliv

blank

Ke konci roku 2017 vzešel v platnost verdikt v záležitosti Piranského zálivu, jehož většinu přiřkla mezinárodní komise Slovincům. Záliv je předmětem sporů od roku 1991. Kvůli němu dokonce Slovinci v roce 2008 několik měsíců blokovali rozhovory o přijetí Chorvatska do Evropské unie. O rok později se obě země dohodly na arbitráži.

V červnu 2016 Mezinárodní arbitrážní soud přisoudil většinu zálivu Slovincům. Už o rok dříve však Záhřeb označil soud za zkompromitovaný. Lublaň už předem ohlásila, že od 30. prosince 2017 začíná rozhodnutí komise plně realizovat a pohrozila vysokými pokutami chorvatským rybářům, kteří se do jejich vod vydají lovit.

Skutečně tak učinila. „V jednu chvíli připlula slovinská policie, ale u nás byly po celou dobu dva chorvatské policejní čluny. Slovinci nás upozornili, že se nacházíme v jejich teritoriálním moři a zřejmě si zapsali naši registraci. Pokud od nich dostanu pokutu, předám ji našemu státu,“ informoval televizi N1 jeden z chorvatských rybářů.

Do sporu se 3. ledna zapojili chorvatští váleční veteráni, kteří dali premiérovi země Andreji Plenkovićovi 72 hodin k vyřešení problému. Na Balkáně mediálně známý veterán Petar Janjić prohlásil, že v případě nečinnosti premiéra budou váleční veteráni z Chorvatska bránit své mořské teritoriální území sami.

Zdroj, foto: idnes.cz 

Scroll to Top