Modlící se židé v Jeruzalémě: Suchých zim už máme dost, chceme déšť

blank

Přes dva tisíce židů se 28. prosince modlilo u jeruzalémské Zdi nářků za déšť. Zemi postihly tři suché zimy a současné vyhlídky nejsou o moc lepší. K jedné z nejznámějších světových památek dorazili židé na apel ministra zemědělství Uriho Ariela. U aktu byli přítomni také dva vrchní rabíni, kteří zastupují komunity aškenázských a sefardských židů. Informovala o tom agentura ČTK. 

Prosinec, leden a únor patří v Izraeli k nejdeštivějším měsícům. Meteorologové však oznámili, že je zhruba pětašedesátiprocentní pravděpodobnost, že spadne srážek minimum. Kvůli suchu v zemi už během minulých let klesla nejvýrazněji za posledních sto let hladina Tiberiadského jezera. To je pro Izraelce primární zásobárnou sladké vody.

Izrael je světová špička ve vodních technologiích. Tamější vodohospodáři jsou proslulí jak ve znovuvyužívání odpadních vod, tak v zásobování obyvatelstva. V Izraeli například využívají úniky z vodovodní sítě nebo čištění odpadních vod na takové úrovni, aby byla voda z nich opět použitelná pro zavlažování zemědělských plodin.

Země využívá na odsolování vody pět továren, ze kterých pochází hned tři čtvrtiny vody v izraelských domácnostech.

Ministr Uri Ariel patří k ortodoxním židům a v oblasti vodních zdrojů je to jedna z nejvlivnějších osob. Deník Jediot Achronot poznamenal, že má činitel jeho formátu přece jen praktičtější možnosti se situací něco udělat, než nabádat obyvatelstvo k modlitbám.

V září podepsali český a izraelský ministr životního prostředí v Jeruzalémě vzájemně přínosnou dohodu. Česká strana se bude inspirovat letitými zkušenostmi Izraele s recyklací odpadních vod a ochranou přírodních zdrojů. Izraelcům se pro změnu otvírá příležitost využít českých zkušeností v třídění odpadu a ochraně ovzduší. 

Foto: tyden.cz 

 

 

 

 

Scroll to Top