Obnovené Lesní koupaliště v Liberci přivítalo dvě desítky otužilců

blank

Na severu Čech proběhl první ročník Memoriálu Jáchyma z Hradce s podtitulem Svatoštěpánské otužování. Rtuť teploměru se pohybovala kolem pěti stupňů nad nulou. Vánoční koupání proběhlo také na řadě dalších míst republiky.

„Co vám budu povídat, voda je studená, jsem totiž docela zimomřivý typ. Sprchuji se studenou vodou každý den, a to už skoro třicet let. Nepomáhá mi to sice k tomu, že by mi bylo tepleji, ale rozhodně mám díky otužování lepší imunitu a nebývám tak často nemocná,“ sdělila Liberečanka Hana Koubková, která šla vodu okusit jako první.

Proč premiérový ročník nesl jméno českého feudála z 16. století, vysvětlil jeden z organizátorů akce Jiří Bartoloměj Sturz z Divadla F. X. Šaldy. „Jáchym z Hradce neměl s Libercem nic společného, ale co měl Liberec společného za Rakouska-Uherska s Bismarckem, nebo s Leninem v dobách minulého režimu, taky nic. Ale přece jen tu nějaká stopa je. Jelikož byl Jáchym z Hradce významným politikem, podílel se na tom, že liberecké panství v jeho době koupili Redernové, a ti ho významným způsobem pozvedli,“ otevřel pomyslné okénko do historie Sturz. S Jáchymem z Hradce a vodou se paradoxně pojí jeho tragická smrt. V roce 1565 se totiž utopil v chladných vodách Dunaje, když se pod ním a jeho družinou prolomil most ve Vídni.

Areál koupaliště byl veřejnosti nepřístupný šestnáct let, během kterých postupně pustl a zarostl náletovými dřevinami. Ve hře byla komplexní modernizace koupaliště za 100 milionů korun, ale nakonec zvítězila levnější varianta opravy za pět milionů korun. Ta se týkala rekonstrukce bazénové vany a kultivace areálu. Severočeši mohou na koupaliště opět zamířit v létě 2018.

Foto, zdroj: liberec.idnes.cz 

Scroll to Top