Máme jednu z nejnižších spotřeb vody na obyvatele v Evropě, říká ministr ...

blank

Z pozice menšinové vlády bude ministr životního prostředí Richard Brabec navazovat na práci z uplynulého období. Náročné vyjednávání očekává u novel odpadového a vodního zákona. Před několika dny poslala zpátky vláda do sněmovny novelu zákona o vodách, která například přináší změny v kontrolách vypouštění odpadních vod do kanalizací.

„V novele vodního zákona bylo daleko více věcí, než jenom postupné sjednocení ceny podzemní vody s vodou povrchovou, mediální pozornost se ale nakonec zaměřila pouze na tento bod. A především se hodně přeháněl i její reálný dopad, protože případná změna by znamenala nakonec jen 18 korun ročně na osobu navíc. Není to snad ani jedno pivo. Kdyby se brala čistě podzemní voda, zdražení by bylo o 30 korun za rok na osobu. Náš cíl je právě opačný. V programovém prohlášení vlády bude návrh na snížení ceny vody, a to snížením DPH na vodné a stočné z 15 na 10 procent,“ uvedl pro portál idnes.cz Richard Brabec, který stáhl kritizovanou novelu vodního zákona. Brabcův rezort se chce také zaměřit na udělování vodoprávních povolení na odběr podzemní vody.

„Obecně platí, že podzemní vodou bychom měli pokud možno šetřit, protože to je železná zásoba pro dobu sucha. Pokud je v současné době povrchová voda až třikrát dražší než voda podzemní, tak to leckde logicky vede k tomu, že vodohospodářské společnosti raději čerpají levnější, ale vzácnější podzemní vodu. A přitom by to mělo být úplně opačně. Tedy prioritně používat vodu povrchovou,“ pokračoval dále Brabec.

Ministerstvo životního prostředí chce nadále směřovat aktivity do programů jako je Dešťovka nebo domovních čistíren odpadních vod. „Snažíme se motivovat lidi, aby daleko více využívali dešťovou vodu jako náhradu za pitnou vodu, například u splachování záchodů nebo zalévání zahrádek,“ podotknul Brabec.

V dalších letech bude Česká republika prohlubovat spolupráci v oblasti vodohospodářství s Izraelem, se kterým má podepsanou nejenom smlouvu o spolupráci v oblasti životního prostředí, ale také společně pracují na několika dalších projektech. V oblasti využití odpadních vod patří Izrael ke světové špičce.

 

 

Scroll to Top