Českou republiku čeká velká inventura vody, stačí do konce století?

blank

Tuzemští vodohospodáři spustí příští rok velkou akci směřující k zjištění stavu zásob vody. Začnou v povodí Dyje. Oblast je suchem nejpostiženějším místem země . Do roku 2033 by měla zkoumáním projít všechna povodí.

Vláda chce mít jasno v oblasti zásob vody v příštích desetiletích. Projekt naplánoval kabinet Bohuslava Sobotky a má za cíl spočítat zásoby povrchové i podzemní vody. K tomu pomůže superpočítač, který vytvoří pět možných scénářů, jak může ubývat vody v závislosti na oteplování. Akci koordinuje ministerstvo zemědělství. Hlavními zpracovateli projektu by měly být všechny významné české vodohospodářské instituce. Záměr ještě musí schválit nová vláda.

První fáze potrvá dva až tři roky. Měla by ukázat, jestli je nyní vody na povrchu, v půdě a podzemních zdrojích dostatek. Dále se bude zjišťovat, do jaké míry je nyní zemědělským a hydrologickým suchem postiženo Podyjí. Informace následně obdrží superpočítač Salomon na Vysoké škole báňské − Technické univerzitě Ostrava, který z nich zpracuje pět prognóz podle pěti různých scénářů vývoje klimatu v zemi až do roku 2100. Do roku 2033 chtějí experti zanalyzovat situaci v celé zemi.

Ředitel Českého hydrometeorologického ústavu Mark Rieder uvedl, že výsledky průzkumu nejspíš doporučí budovat nové nádrže.

Inventura však má i své kritiky, kteří míní, že recepty na boj se suchem jsou už známé a je třeba co nejrychleji jednat. „Obávám se, že hlavní překážkou dnes není nedostatek informací nebo neznalost řešení, ale spíš vytvoření podmínek pro to, aby opatření v krajině nezůstala jen na papíře kvůli legislativním nebo majetkoprávním překážkám. Na tento problém ukazují zkušenosti z plánování protipovodňové ochrany,“ uvedl expert na hydrologii, profesor Jakub Langhammer z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

Ekologové se také bojí staveb nových přehrad. „Nepotřebujeme ani jednu přehradu navíc, musíme transformovat zemědělství. Padesát procent půdy v Česku je odvodněno a utuženo. Jakmile se vrátí sedm a půl milionu žížal na hektar, tak zvítězíme,“ sdělil ekolog z občanského sdružení Živá voda Jiří Malík.

Zdroj: Ihned.cz

Scroll to Top