Nejstarší mořský tvor má podle vědců 512 let

blank

Grónskému žralokovi objevenému před několika měsíci ve vodách Severního Atlantiku přisuzovali experti věk 272 až 400 let. Nejnovější výzkumy však ukázaly na stáří až 512 let. Tím by se žralok stal nejstarším obratlovcem na světě.

„Předpokládali jsme, že máme co dočinění se vzácným živočichem, ale myslím si, že každý, kdo se na výzkumu podílel, byl překvapen, jak staří tihle žraloci jsou,“ řekl BBC mořský biolog Julius Nielsen. Jeho tým z univerzity v Kodani zahrnul do výzkumu celkem osmadvacet mrtvých žraloků.

Vědci zkoumali zachovalé části těla pomocí radiokarbonové metody datování a matematického modelu analyzujícího například i rohovku zvířete.  

„Společně s kolegy v Dánsku, Grónsku, USA a Číně se zabýváme jeho genetickou výbavou, která nám pomůže objasnit, proč žralok ze Grónska žije déle nejen než jiné druhy žraloků, ale déle než všichni další obratlovci,“ uvedl pro server International Business Times Kim Praebel z Norské univerzity.

Vzhledem ke své mohutnosti nemá žralok grónský přirozeného nepřítele. Před druhou světovou válkou byl však tento druh loven k získání oleje pro technické účely. Lov ustal s příchodem syntetického oleje.

Scroll to Top