Hlavním zdrojem fosforu v přehradě Hracholusky jsou odpadní vody z měst a ...

blank

V březnu skončí důkladný monitoring vody v nádrži Hracholusky. Studii provádějí od letošního dubna experti Povodí Vltavy. Jejich cílem je zjistit, odkud se do vody dostávají látky, jako je fosfor nebo dusík. Ty pak mají na následek častý vznik sinic a zelenající vody.

Vodní dílo Hracholusky se nachází na hranici okresů Tachov a Plzeň sever. Palčivým problémem je fakt, že přehradu už na začátku letních prázdnin napadají sinice. Za monitoring mapující zdroje znečištění zaplatí kraj asi půl milionu korun.

Největší problémy už jsou vyřešeny

Jako hlavní zdroj znečištění označil hydrobiolog Jindřich Duras odpadní vody z měst a obcí. „Doba jednoduchých řešení je pryč. Největší problémy působené velkými obcemi už jsou odstraněny. Teď nás čeká řada drobných zdrojů a to, čemu jsme se dosud nevěnovali. Musíme řešit otázku, jaká voda teče za deště. Nejde o splachy z polí, ale o to, že srážková voda se v obcích dostává do jednotné kanalizace. Aby neproplavila čistírny odpadních vod, odlehčení kanalizace za deště odvádí značnou část znečištěných odpadních vod přímo do potoků,“ vysvětlil.

Běh na dlouhou trať

Výsledky studie teď budou hejtmanství sloužit jako páka při vyjednávání s obcemi, které způsobují přehradě potíže. Kraj je chce motivovat ke stavbě účinnější kanalizace a čistíren odpadních vod. Podle Durase však nelze čekat lepší kvalitu vody během několika let.

Přehrada má mnoho funkcí

„Je to největší vodní dílo v Plzeňském kraji a domníváme se, že může být zajímavým rekreačním místem pro obyvatele kraje i okolí. Má svůj potenciál a naším cílem je ho ještě zlepšit. Nemyslíme ale samozřejmě jen na rekreaci, Hracholusky stále slouží hlavně k zadržování vody a jako protipovodňové opatření. Část vody využívají některé průmyslové podniky,“ uvedla krajská radní pro oblast životního prostředí Radka Trylčová.

Na podzim lidi překvapila snížená hladina

V 60. letech 20. století odebírala například plzeňská Škodovka 67 procent pitné vody z úpravny na Úhlavě. „Protože průmysl byl tehdy prioritní a pitná voda už tedy nezbývala pro obyvatele metropole, kterých se sem stěhovalo čím dál víc, postavily se Hracholusky. Jejich funkcí bylo dodávat vodu do průmyslových podniků, aby se šetřila pitná voda pro obyvatele. To bylo rozumné,“ sdělil před několika týdny dispečer Povodí Vltavy Petr Vicenda.

Plzeňská teplárenská řece vrací půl milionu metrů krychlových vody

Třeba Plzeňská teplárenská odebírá vodu z přehrady celý rok. Zásobuje teplem většinu domácnosti v Plzni a má také vlastní čistírnu odpadních vod a chemickou úpravnu vody. „Můžeme z řeky Mže odebrat 4,5 milionu metrů krychlových vody za rok, ale využíváme zhruba polovinu. Kolem půl milionu metrů krychlových do řeky vracíme. Když jsou ale stavy sucha, Povodí Vltavy nám přívod vody omezí,“ doplnil hlavní ekolog Plzeňské teplárenské Jaroslav Háva.

Scroll to Top