Povodí Moravy: Nejproblematičtější úsek protipovodňové ochrany ve Svitavách je dokončen

blank

Zejména po velkých deštích měli lidé z neregulovaného koryta řeky Svitavy oprávněný strach. Nejpozději v roce 2019 by si však měli oddechnout. Technicky nejnáročnější úsek už je však dokončen teď. Pro vodohospodáře je to dílčí úspěch. 

 „Podařilo se nám dokončit část protipovodňové ochrany mezi ulicemi Říční a Lanškrounská. Práce mezi úseky sevřenými zástavbou je vždy technicky velmi náročná. Pokračujeme také realizací opatření v podobě ochranné zídky podél areálu TOS Svitavy. V současnosti probíhají práce na oboustranných železobetonových zdích v ulici U Tří dvorů v úseku podél fary. Dále dokončujeme stavbu mostu na ulici Lanškrounská. V jeho blízkosti se nachází množství inženýrských sítí, které jeho stavbu komplikovaly, “ popsal dosavadní průběh prací generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Práce budou pokračovat i během zimních měsíců, kdy se dělníci zaměří na úpravy kamenného záhozu a dokončení ochranných železobetonových zdí podél fary. Vzhledem k pracím je do konce prvního čtvrtletí 2018 uzavřený most na ulici Lanškrounská. V průběhu výstavby protipovodňové ochrany dělníci objevili také dělostřelecký granát. Nález zneškodnili pyrotechnici.

„Protipovodňová opatření zajistí po dokončení ochranu města na průtok padesátileté povodně a ochrání 600 obyvatel Svitav na území pokrývajícím více než 15 hektarů. V chráněném území se nachází 150 bytových a rodinných domů. Odhadovaná hodnota majetku, kterou budou nová opatření chránit, je 700 milionů,“ doplnil význam protipovodňové ochrany Gargulák.

Náklady na projekt činí 54 milionů korun, z čehož 85 % dotuje ministerstvo zemědělství. Na zbylé částce se na základě společné smlouvy podílí Povodí Moravy a město Svitavy.

Zdroj, foto: Povodí Moravy

Scroll to Top