SmVaK Ostrava dokončují likvidaci staré čistírny odpadních vod v Karviné

blank

Akce vodáren za 30 milionů korun se dostává do finále. Původní mechanicko-biologická čistírna byla v provozu od roku 1961 a před sedmnácti lety byl v její blízkosti vystavěn nový provoz. Letos ji čekala demolice a areál je již vyčištěn. Vodohospodáři se pro demolici a vyčištění areálu rozhodli z ekologických, bezpečnostních a estetických důvodů. V blízkosti se nachází například mezinárodní železniční koridor. Na jaře čeká lokalitu zatravnění. Informoval o tom mluvčí společnosti Marek Síbrt. 

„V roce 2001 byla uvedena do provozu nová čistírna odpadních vod, která byla vybudována za více než 400 milionů korun. Tím se stala ta původní z šedesátých let minulého století nepotřebnou. Pro objekty nebylo nalezeno nové využití, chátraly a areál nepůsobil zrovna reprezentativně. Proto jsme se rozhodli objekty odstranit a celý areál na vlastní náklady vyčistit. Jsme odpovědná společnost a jasně dokazujeme, že po sobě umíme uklidit, když některé ze zařízení, objektů nebo technologií již dosloužily a jsou dále nepotřebné. V dalších letech máme v plánu postupně odstraňovat další již nevyužívané objekty ve špatném stavu v areálech našich dalších čistíren odpadních vod,“ uvedl generální ředitel společnosti Ostrava Anatol Pšenička.

Na místě byla potřeba odstranit bývalou provozní budovu, šatnu nebo například budovu laboratoří. Demolice se nevyhnula ani vyhnívacím nádržím, biologickým filtrům, biočerpací stanici nebo jednotlivým šachtám.

„Všechny objekty byly odstraněny metr pod stávající terén. Bylo potřeba nepotřebný materiál odvézt a zasypat hluboké výkopy separovanou drtí. Na povrchu byla rozprostřena ornice, která bude na jaře oseta trávou. Museli jsme odstranit také zpevněné betonové plochy nebo asfaltové komunikace v areálu,“ přiblížil ředitel kanalizací SmVaK Ostrava Jan Tlolka. V příštích letech společnost plánuje odstranit i další objekty v areálech čistíren odpadních vod. Jedná se například o starý plynojem a uskladňovací nádrž ve Frýdku-Místku nebo vyhnívací nádrž v Orlové.

Scroll to Top