Nejsušší rok v Itálii za posledních 200 let, zemědělci utrpěli miliardové ztráty

blank

Do italské historie se rok 2017 zapíše jako nejsušší od roku 1880. Extrémní sucho panovalo také ve Španělsku nebo Portugalsku. S odvoláním na Národní výzkumnou agenturu o tom informovala agentura ANSA.

V několika oblastech výše zmiňovaných zemí byl letos vyhlášen stav nouze. Ve Španělsku se potýkali s největším suchem od roku 1995 a v Portugalsku s ním bojují na drtivé většině území. Obě země už v parlamentech projednávají možná opatření, které uleví zemědělcům.
Na přelomu července a srpna dokonce v Římě hrozil přídělový systém vody. Deník La Stampa původně informoval, že v metropoli poteče voda jen 16 hodin denně. Omezení mělo vejít v platnost 28. července. Podle Nicoly Zingarettiho, který stojí v čele regionu Lazio, je to nepřípustná situace. Plán ostře kritizovala i starostka hlavního města Virginia Raggiová.
Místní správa se nakonec dohodla s ministerstvem životního prostředí a římská vodárenská společnost ACEA nadále čerpala vodu z Braccianského jezera, které leží severně od města. Ministr životního prostředí Galleti dlouhodobě kritizuje to, že se 44 procent vody na cestě do domácností v regionu Lazio ztratí v zastaralém potrubí.
Letošní sucho způsobilo miliardové škody i na území České republiky. Nejhůře dopady pocítila jižní Morava, která patřila k nejzasaženějším oblastem v Evropě. Pro zemědělce teď svitla velká naděje v podobě projektu Intersucho, který bude monitorovat nedostatek vody v půdě. Jeho spuštění se předpokládá na jaro příštího roku.
„Chceme příští jaro představit portál zaměřený na prognózu výnosů v České republice. Prezentoval by informace dříve, než jsou k dispozici první hlášení ze sklizených ploch – tedy v průběhu vegetace, kdy je ještě možné udělat nějaká opatření. Současně by upozornil na případný problém, na to, že hrozí propad výnosů a že je třeba se na takovou situaci připravit,“ uvedl Miroslav Trnka, který navrhuje a řídí metodiku projektu.
Podle něj je výnos možný předpovědět na dva měsíce dopředu. Zemědělci budou také mít k dispozici přesnější informace o vývoji počasí, podle kterého můžou přizpůsobit hospodaření.

Scroll to Top