Na místě zřícené lávky přes Vltavu v Troji bude přívoz

blank

Pražský magistrát chce v místě zřícené lávky v Troji postavit přívoz. Řešení v podobě výstavby provizorního pontového mostu není možné. Informace zazněly na úterní tiskové konferenci Technické správy komunikací na Císařském ostrově.

„Pro stavbu nové lávky musí dojít ke změně územního plánu,“ uvedl náměstek primátorky Petr Dolínek. Magistrát zvažoval variantu, že provizorně zřídí pontový most, což však ze zákona nelze. Možné by to bylo pouze v případě, kdy by došlo k živelné katastrofě.

Demontáž spadlé lávky do řeky začne v úterý 4. prosince a potrvá zhruba dva týdny. „Náklady na demontáž jsou odhadovány do 10 milionů korun. Záleží na soudním znalci, který může pozdržet práce,“ informoval zástupce demontážní firmy Karel Frankota. O postupu prací ale rozhodne policie a soudní znalci.

Nová lávka bude kvůli povodním vyšší. „Lávka, která tady stála, byla postavena v době komunismu, nesplňovala podmínky, které musí mosty mít. Nebyla nad tou stoletou, tisíciletou a jinou vodou, ona byla konstruována, tuším, pouze na pěti až padesátiletou vodu,“ sdělil Dolínek, podle kterého dostala Trojská lávka výjimku, což se ukázalo jako problém při povodních. Zřícenou lávku budou zkoumat odborníci.

Vedení Prahy již dočasně odvolalo šéfa mostařů Technické správy komunikací Jana Zemánka. Zzatím není jasné, kdo jej ve funkci nahradí. Zemánek bude plně součinný při vyšetřování. Praha také vyzvala TSK, aby prověřila interní předpisy a postupy vztahující se k mostům. Prošetřování zřícení už zahájila kromě policie i samotná technická správa, která zkontroluje dokumenty od roku 1975, kdy se začalo o výstavbě lávky spekulovat.

Při neštěstí se zranili čtyři lidé, z toho dva vážně. Praha slibuje zraněné odškodnit a zvažuje i uzavření Radotínské lávky a Hlávkova mostu, které údajně rovněž nejsou v optimálním technickém stavu.

Zdroj: idnes.cz

Foto: blesk.cz 

Scroll to Top