Stát připravuje s Německem novou smlouvu o Labi

blank

Od příštího roku by měly začít přípravy nové mezinárodní smlouvy s Německem. Ta má zajistit splavnost Labe na obou stranách hranice. V polovině listopadu se na tom dohodli zástupci českého a německého ministerstva dopravy.

 „Důvodem pro její sjednání je to, že Labe, i když je mezinárodní vodní cestou, nemá žádným závazným dokumentem ve smyslu mezinárodního práva stanoveny cílové parametry. Všechny ostatní mezinárodní vodní cesty v EU, například Rýn, Dunaj nebo Mosela už smlouvy tohoto typu mají,“ informoval mluvčí ministerstva Tomáš Neřold.

Česká strana nemá s Němci od roku 1936 pro Labe žádný mezinárodně-právní smluvní dokument. Podle českého návrhu smlouvy, který má k dispozici portál zdopravy.cz, by museli Němci na svém území umožnit ponor alespoň do hloubky 140 centimetrů po dobu 345 dní v roce. Stejný ponor by pak měl být zajištěn na příhraničním úseku Labe v České republice.

Navrhovaná smlouva odpovídá v Německu strategickému dokumentu s názvem Celkový koncept Labe. Materiál letos v červnu převzal spolkový sněm a vybídl k uzavření smlouvy. Česká strana naopak disponuje dokumentem Koncepce vodní dopravy, který ještě bude hodnotit vláda z pohledu vlivu na chráněné lokality.

Zdroj: zdopravy.cz

Scroll to Top