Podél Lubinky a Pružinky za hukvaldskou oborou

blank

Obec Hukvaldy ležící na lašsko-valašské hranici na Frýdecko-Místecku, je známá především svým mohutným hradem, který se nad ní tyčí, narozením Leoše Janáčka a místní oborou s daňky, muflony a bronzovou sochou Lišky Bystroušky. Obora a její okolí je ale také významné a zajímavé z hlediska vody. Oborou protéká řeka Ondřejnice, je v ní zrekonstruovaný vodojem společnosti SmVaK Ostrava, rybník, který se pravidelně loví, prodejna pstruhů, stejně jako několik studánek a vodních zdrojů.
Když se vydáte na procházku malebnou oborou až na její konec, dojdete nad Měrkovicemi (část níže položených Kozlovic) ke krásné zvoničce a nově vybudované kapličce. Na hranici okresů Nový Jičín a Frýdek-Místek najdete malou osadu Pružiny (součást Mniší, které je částí níže ležící Kopřivnice).
Kolem Pružinek protékají malebnou krajinou Podbeskydí tři malé vodní toky, které se zde spojují – mimo jiné se zajímavými názvy, jako jsou Pružinka nebo Dívčanka. Můžete se vydat podél toku z kopce do údolí, po několika stech metrech dojdete k soutoku s Lubinkou. Ta pramení několik set metrů výše v Tichavské hůrce a mezi kopřivnickými částmi Mniší a Větřkovice se vlévá do Lubiny. Když půjdete kolem Lubinky v Přírodním parku Podbeskydí, budete mít na jedné straně krásné výhledy na Hukvaldskou oboru s hradem a nejvyšším vrcholem Kazničov, na druhé straně před vámi bude mohutný masiv Beskyd s dominantním hřebenem Radhoště, Pusteven a Kněhyně. Vzhledem k tomu, že významnou část obory tvoří listnaté stromy – především bučiny – je podzim ideální doba na opravdu pestrobarevný výlet.
Lubina pokračuje přes Příbor, Mošnov a Petřvald až do CHKO Poodří, kde se stává přítokem Odry.

Foto: Marek Síbrt

Scroll to Top