Dva nové biotopy nahradí na Prostějovsku nevyužívané plovárny

blank

Nové biotopy rostou v České republice jako z vody. Dalším regionem, který bude o tento ekologický druh koupání bohatší, je Prostějovsko. V Otaslavicích a Laškově nahradí léta nevyužívaná koupaliště. Informoval o tom Prostějovský deník. 

„Už stavíme, hotovo by mělo být na konci června. Nyní je vykopaná díra, necháváme odstranit vanu retenční nádrže. Už zde máme vybudované občerstvení či šatny, které by nově sloužily návštěvníkům biotopu,“ uvedl ke stavbě za pět milionů starosta Laškova Ladislav Jedlička.

V Otaslavicích zatím stavební práce nezačaly, ale obec by se do nich měla pustit už za několik dní. Podle starosty Marka Hýbla proběhne v pátek 9. listopadu předání staveniště a následně se začne stavět. Oproti laškovskému biotopu bude v Otaslavicích potřeba investovat až trojnásobnou částku.

„Pro provozovatele biotopů jsou největší výhodou oproti koupališti nižší náklady. Pro návštěvníky pak chemicky neupravená voda. Biotop je ale obecně něco úplně jiného než koupaliště,“ řekl provozovatel biotopu v Honěticích na Kroměřížsku Igor Pokorný.

Za výkladní skříň přírodních biotopů je považováno Rakousko, kde tento systém funguje dlouhá léta. Voda je tam přiváděna na kořenový systém, který zajišťuje čisticí schopnost ve štěrkovém podloží.

Ilustrační foto

Scroll to Top