Zastupitelé Města Albrechtice budou řešit vodovod a úpravnu vody

blank

Ve středu 25. října se sejdou na svém 30. zasedání zastupitelé Města Albrechtice na Bruntálsku. K hlavním projednávaným bodům bude patřit havarijní stav vodovodu a úpravny vody v části Linhartovy. Čím je unikátní voda v nedalekých Žárech?

Pozornost médií a zvlášť vodohospodářů si na začátku letošního léta vysloužil rozbor vody na Žárech u Města Albrechtice. Rozbor totiž prokázal, že nedaleký vrt v lesích ukrývá vodu jedinečné kvality, jejíž PH 7,6 se blíží hodnotám PH lidské krve. Vrt se nachází v lesích a je hluboký přes 40 metrů. Běžná PH lidské krve je 7,4.

„Mírně zásaditá a méně mineralizovaná voda, kterou mají na Žárech, by mohla výrazně prospět pacientům, jejichž moč má nízké PH a hrozí jim tvorba močových kamenů. Samozřejmě pití každé kvalitní vody lidskému zdraví prospívá,“ konstatoval před časem přednosta Urologické kliniky Fakultní nemocnice v Hradci Králové Miloš Broďák. Podle odborníků je však těžké určit, která voda je lepší než druhá.

„Žáry bývaly sto let vyhlášenou plicní léčebnou. Všude jsou lesy a příroda, takže mě nepřekvapuje kvalita vody z tamního vrtu. Pokud by měl majitel chuť vybudovat studánku pro turisty, tak budeme samozřejmě pro,“ sdělil v červnu starosta Města Albrechtic Luděk Volek.

Zdroj:

Scroll to Top