Část II.: Škola i vesnice v jižní Tanzánii získaly díky Čechům nezávadnou ...

blank

U příletu do Tanzánie jsme minule opustili skupinu brněnských studentů a lidí z katolické farnosti v Brně-Řečkovicích, kteří se v únoru vypravili do jižní části této země vybudovat střechu místní školy a pomoci místním obyvatelům se zásobováním nezávadnou pitnou vodou.
Deník z celé jejich cesty a pobytu si můžete přečíst také zde.
Již samotná cesta z Dar Es Salaamu po dvoudenním čekání na opozdilé kufry do Mpangy byla pro Středoevropany nezapomenutelným a adrenalinovým zážitkem, který se jim podle jejich slov vryl hluboce do paměti.
Co se týče samotných cílů výpravy, týmu se podařilo po různých peripetiích postavit novou mahagonovou střechu pro novou střední školu v Mpanze, která by se měla zaměřit především na chemii. Podle domluvy s místním farářem by měly být v budoucnu ve škole postaveny laboratoře a vyučovat by se měla také analytická chemie a chemie vody.
Zajímavostí je, že ze zhruba 700 dětí ze základní školy jich pouze 20-40 pokračuje se studiem na střední škole. Většina z nich přitom míří na humanitní obory, protože absence technického vybavení fakticky znemožňuje studium technických oborů.
Vojtěchu Kundrátovi se podařilo na místě instalovat bakteriální filtr na vodu, který začali obyvatelé okamžitě používat. Na místo byly dovezeny také jednorázové testery analyzující bakteriální kontaminaci. Brzy by měl být na místo dopraven inkubátor pro kultivaci buněk pro provedení testů.
Místní lékař podle českého týmu pozitivně přivítal fakt, že se podařilo nainstalovat nanovlákenné a keramické filtry a dovézt pískový filtr zakoupený v Dar Es Salaamu (původně určený pro čištění bazénů). Podle lékaře to výrazně zmenší počet průjmových onemocnění a zánětů apendixu v oblasti.
„Zapojili jsme tedy tři filtrační jednotky, zavedli vodu do základní školy a nainstalovali pískový filtr a jednu z filtračních jednotek pro zásobení vesnice vodou. Provedli jsme odběry vody ze všech používaných zdrojů a následně zanalyzovali na základní chemický obsah. Voda z řeky je, až na zákal způsobený nástupem období dešťů a bakteriální kontaminaci, chemicky naprosto čistá, bez jakýchkoliv stop průmyslového znečištění. Lidé jsou zvyklí chodit ro řeky pro vodu a zároveň v ní prát. Kůly u břehů je chrání proti útokům krokodýlů, kteří jsou v řece velmi hojní a jen v minulém roce zde sežrali čtyři lidi. Podobná výprava dá člověku jistý nadhled nad každodenními problémy našeho světa,“ vysvětluje Kundrát.
O tom, jaké jsou další plány ve zkvalitnění zásobování obyvatele pitnou vodou v dané oblasti, se dočtete v další části našeho miniseriálu.

Scroll to Top