Železné hory II: Kolem Seče a meandrující Chrudimkou

blank

Náš vodní výlet začíná přímo u vodní nádrže Seč v osadě Ústupky. Počet turistů, které zde potkáte, nebo spíše nepotkáte, je dán tím, v které části roku sem vyrazíte. V zimě máte takřka jistotu, že si užijete klidný výlet bez davů lidí. V létě osada ožívá milovníky koupání a vodních sportů. Zaparkovat auto je možné na několika místech v osadě a vydáte se po modré turistické značce po břehu Seče. Zhruba po dvou kilometrech romantické cesty v lese kolem břehu dorazíte k neméně romantickým místům, kde Chrudimka vtéká do přehrady.

Budete pokračovat po modré značce proti proudu meandrující Chrudimky, až dorazíte na silnici v osadě Paseky. Odsud se vydáte po zelené turistické značce obcí Vršov a dále kolem přírodní památky Vršovská olšina. Zelená značka Vás dovede po pěti kilometrech cesty lesem zpět k toku Chrudimky mezi obce Bojanov a Horní Bezděkov.

V Bojanově se můžete občerstvit a vyrazit dále kolem Chrudimky romantickým údolím k vodní nádrži Seč II. Provázet Vás bude kromě modré turistické značky také naučná stezka Historie vápenictví. Chrudimku překročíte po mostě u Padrťského mlýna, kde je také autobusová zastávka. Odsud je to jen kilometr do osady Hořelec, kde se určitě zastavíte v penzionu U čtyřlístku. Budete-li dál pokračovat kilometr po modré turistické značce, dojdete na Markovu skálu, odkud se Vám naskytne úžasný výhled do hlubokého a skalnatého údolí Chrudimky.

Po dalších dvou kilometrech, kdy půjdete zpočátku podél řeky, vystoupáte lesem k silnici a k rozcestí pod Ohebem. Nacházíte se půl kilometru od hráze vodní nádrže s malou vodní elektrárnou a zbytky hradu Vildštejn. Je na Vás, zda si uděláte tuto malou zacházku. Z rozcestí vystoupáte na rozlehlou zříceninu hradu Oheb. Otevře se Vám krásný a monumentální výhled na celou přehradu a její okolí. V případě, že máte s sebou pejska, přivažte ho na vodítko, ať zabráníte riziku jeho pádu z několika desítek metrů vysokého útesu do přehrady. Své děti také bedlivě hlídejte, ať předejdete nepříjemným ztraněním. Samotná zřícenina leží v přírodní rezervaci Oheb. Odsud je to necelé dva kilometry do Ústupků k vašemu autu.

Přírodní rezervace Oheb byla zřízena na ploše více než 26 hektarů již v roce 1954. Důvodem ochrany je zachování přirozených podhorských suťových lesů, reliktních borů a bučin. Jde o rozsáhlá suťoviska, na skalních útvarech hnízdí například výr velký.

Celý okruh měří přes dvacet kilometrů a dá se i s občerstvením v Bojanově a Hořelci bez problémů zvládnout i během kratšího zimního dne.

Trasu výletu si na mapě můžete prohlédnout zde.

Scroll to Top