Grideo a ČVUT vyvinuly technologii pro smart mikrosítě

blank

Grideo s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT vyvinula a odzkoušela inteligentní přidávací místo energetické infrastruktury schopné detailně analyzovat domácnostem odběry energií a vody.

Za podpory Středočeského inovačního centra vznikl produkt určený developerům, kteří připravují rezidenční výstavbu. Chytré energetické mikrosítě dokážou přizpůsobit teplotu v místnosti chování a pocitům lidí, kteří zde žijí. Systém také detekuje nestandardní stavy či havárie a reaguje na ně odpojením odběrného místa a varováním provozovatele.

„Každý bytový nebo řadový dům bude přímo napojen na síť, odpadá tak potřeba drahé předávací infrastruktury. Teplo, chlad i elektřinu ekologicky vyrobíme na místě. Energie budou zároveň zálohované. Místní řešení nám umožní dosáhnout na úspory z rozsahu. Provozní náklady pro zákazníka budou díky tomu stejné nebo nižší v porovnání s tradičním řešením,“ řekl zakladatel společnosti Grideo Jiří Koptík.

Podle vědecko-výzkumného pracovníka z Univerzitního centra energeticky efektivních budov ČVUT v Praze Pavla Mlejnka bylo vymyšleno a odzkoušeno inteligentní předávací místo energetické infrastruktury schopné detailně analyzovat odběry jednotlivých energií a vody. „Zařízení je dnes plně funkční a připravené na použití v reálném prostředí. Systém také umí detekovat nestandardní stavy či havárie, a na tyto situace rychle reagovat odpojením odběrného místa a varováním provozovatele,“ sdělil dále Mlejnek.

Spoluzakladetel společnosti Grideo, Libor Žížala, řekl, že v řádu týdnů by měla společnost podepsat smlouvu o výstavbě první chytré energetické mikrosítě v České republice. „Potenciál trhu je velký a moderní systémy řízení spotřeby energie nabízejí možnosti, o kterých se nám ještě před několika lety nesnilo. Tak, jako se změnil způsob používání telefonu, změní se pohled na energii v našich bytech,“ doplnil Žížala.

Spolupráci mezi Grideo a Univerzitním centrem energeticky efektivních budov ČVUT zprostředkovalo a finančně podpořilo Středočeské inovační centrum. Tato příspěvková organizace Středočeského kraje vznikla, aby pomáhala utvářet partnerství mezi komerční a akademickou sférou.

„Pro tento typ vytvořil Středočeský kraj program Inovačních voucherů, což jsou jednorázové finanční dotace na spolupráci s výzkumnou nebo akademickou institucí. Firmám umožňují plně se soustředit na podnikání, zatímco výzkumná organizace dodá služby potřebné pro inovace, které firma z nějakého důvodu nemůže zajistit vlastními silami. Za pět let našeho působení kraj podpořil přes 100 malých a středních podniků ve středních Čechách,“ dopnil Jakub Hudec, Business Innovation Manager Středočeského inovačního centra.

Scroll to Top