Kohoutkoví inspektoři SmVaK Ostrava znovu v akci

blank

Certifikát Kohoutkového inspektora obdrželo v minulých letech 150 podniků za vstřícnost v podávání pitné vody z veřejné sítě. I v komplikovaném období poznamenaném koronavirovou situací vyrazili inspektoři opět do terénu a ocenili dalších 19 provozovatelů, sdělil mluvčí Severomoravských vodovodů a kanalizací Ostrava Marek Síbrt.

Role kohoutkových inspektorů se úspěšně ujali dva vysokoškolští studenti. Ti tak opět po roce vyrazili do restaurací, kaváren, hotelů a dalších občerstvovacích zařízení, které nabízejí kohoutkovou vodu z veřejné vodovodní sítě. Kromě nálepky Podáváme vodu z kohoutku vstřícní provozovatelé dostávají jako ocenění sadu džbánů a sklenic, do kterých mohou kvalitní pitnou vodu servírovat, zdůraznil Síbrt.

Nejprve vyrazili inspektoři na Opavsko, kde se podle svých slov většinou setkali se vstřícným přístupem provozovatelů. „Podávání kohoutkové vody – většinou za přiměřený poplatek zohledňující pracnost a náročnost dané služby stejně jako doplňky v podobě citrónu nebo máty v karafě vody – se stalo v našem regionu podle aktuálních zkušeností samozřejmostí,“ sdělil dále Síbrt, podle kterého z pětatřiceti navštívených podniků tuto službu nabízelo devatenáct. Hned osm podniků však vlivem koronavirové krize zatím neotevřelo. Dodnes se do projektu od roku 2015 zapojilo 170 restaurací, kaváren, cukráren, občerstvovacích zařízení nebo hotelů.

Závěrem Síbrt vysvětlil, v čem spočívá fungování dnes již každoroční akce. „Princip projektu tkví v osobních návštěvách a rozhovorech s majiteli jednotlivých podniků. Vodárenská společnost chápe, že kohoutková voda nemusí být v podnicích poskytována bezplatně, protože s přípravou a servisem na stůl zákazníka je spojena řada úkonů a práce. Navíc voda jako nejcennější surovina má svou hodnotu,“ řekl mluvčí. Podmínkou ocenění tak navíc není to, aby dostávali návštěvníci kohoutkovou vodu zdarma.

Scroll to Top