STROMY S PŘÍBĚHEM: Odolaly suchu, kůrovci, chroustům, vichřici nebo velké vodě

blank

Zvládly klimatickou změnu – několikaleté extrémní sucho a po něm přívalové deště a povodně. Někde ustály vichřici, opakované rojení kůrovců, jinde chroustů nebo bekyní. Lesy České republiky v létě na vlastních webech, sociálních sítích a mobilní aplikaci Klub nového lesa představí stromy s příběhem.

„Dřevin, které v posledním desetiletí odolaly změnám klimatu, si nevšímají jen lesníci. Proto nám mohou lidé prostřednictvím Klubu nového lesa během letních prázdnin posílat fotografie stromů se stručným popisem jejich mimořádného příběhu,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček. Ty nejzajímavější budou zveřejněné na www.klubnoveholesa.cz, autoři dostanou malý dárek. Příběhy pak mohou lidé posílat na e-mail: klubnoveholesa@lesycr.cz

Obří investiční akce

V programu Vracíme vodu lesu, největším v historii podniku, zatím Lesy ČR dokončily 70 staveb, 130 dalších budují a 150 projekčně připravují. Celkový roční rozpočet činí 230 milionů korun. Státní podnik několikaletý program zahájil na jaře 2019.

„Celkem počítáme s více než miliardovou investicí, letos ve výši 210 milionů korun. Sucho je celospolečenským tématem. Netýká se jen lesníků a zemědělců, ale také obcí, měst a všech, kterým vysychají studny. Proto v celé zemi stavíme a obnovujeme malé vodní nádrže, rybníky a rašeliniště, budujeme tůně a mokřady, vracíme potoky do přírodních koryt a do vysychající krajiny vodu. Chceme pomoci,“ řekl generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček.

Scroll to Top