Metrostav na dividendách vyplatí 170 milionů

blank

Valná hromada společnosti rozhodla o rozdělení zisku za rok 2019 ve výši 614,1 milionu korun. K použití na výplatu dividendy akcionáři schválili 169,99 milionu. Na účet nerozděleného zisku bude převedeno 444,11 milionu.

Generální dodavatel, společnost Metrostav, například loni slavnostně zahájila stavební práce na inovaci a modernizaci plavebních komor Vodního díla Gabčíkovo. Cílem je zvýšit bezpečnost a intenzitu vodní dopravy. Jedná o výměnu horních a dolních vrat, plnicích a prázdnících systémů, dynamické ochrany horních a dolních zhlaví, hydraulických systémů ovládání a řídicího systému. S dokončením se počítá na začátek roku 2022. Akce je spolufinancována z EU částkou 123 milionů korun. Metrostav zvítězil v tendru na modernizaci plavebních komor největší slovenské vodní elektrárny díky nejnižší ceně. Obě komory byly ve špatném technickém stavu. O rekonstrukci se mluvilo na Slovensku čtyři roky. Vodní dílo Gabčíkovo bylo uvedeno do provozu v roce 1992 a ročně jím projede zhruba 15 tisíc plavidel.

V prosinci 2018 Metrostav také zahájil rozsáhlou modernizaci plavební komory na Štvanici. Díky nové nábřežní zdi navazující na Negrelliho viadukt budou mít lodě bezpečnější a pohodlnější zaplouvání do druhé nejvytíženější plavební komory v Praze. Jedná se o první vodocestný projekt spolufinancovaný Nástrojem Evropské unie pro propojení Evropy CEF v České republice, kdy společně s dalšími stavbami dojde ke zvýšení plavebních parametrů Vltavské vodní cesty do Prahy.

Scroll to Top