Pět nových podmínek pro toleranci vlády

blank

Šéf KSČM Vojtěch Filip dal premiérovi Andreji Babišovi pět nových podmínek pokračování tolerance menšinové vlády ANO a ČSSD. Patří k nim sloučení zdravotních pojišťoven vnitra a obrany, vodárenské společnosti v rukou státu či zřízení komerční banky vlastněné státem.

Filip k převodu vodovodů a kanalizací do veřejného sektoru šéf KSČM řekl, že je „dostatek prostředků“, aby se to mohlo uskutečnit již letos. V roce 2019 na návrh předsedy komunistických poslanců Pavla Kováčika přesunula Sněmovna při schvalování rozpočtu na letošní rok 300 milionů korun v kapitole ministerstva zemědělství na nákup vlastnických práv ke kanalizacím a vodovodům.

Toman je pro vodárenské nádrže v rukou státu

Také vlastníkem vodárenských nádrží by měl být podle ministra zemědělství Miroslava Tomana jen stát nebo samosprávy. Podobně by tomu mělo být u vodárenské infrastruktury. Nezcizitelnost nádrží by podle něj zaručil samostatný ústavní zákon. Toman loni uvedl, že ochrana vody pro lidskou spotřebu by měla být nadřazená všem ostatním zájmům.

„Každý obyvatel má právo na užívání pitné vody pro zajištění základních životních potřeb z vodovodu pro veřejnou potřebu, případně na vodu z veřejně dostupných zdrojů, za společensky a sociálně přijatelných podmínek. Pokud ochranu vody zakotvíme do ústavního zákona, poskytneme jí pevnější právní pozici, a zároveň tak zdůrazníme, jak důležitá pro společnost je,“ řekl ministr Toman.

Scroll to Top