PKÚ spustil provoz Biotechnologického systému pro čištění důlních vod

blank

V Mariánských Radčicích u Mostu byl zahájen provoz Biotechnologického systému pro čištění důlních vod. Palivový kombinát Ústí zde spustil unikátní čistírnu, jejímž cílem je zajistit stabilní nízkonákladový způsob čištění důlních vod s využitím fyzikálně-chemických a biologických procesů, které se běžně vyskytují v přírodních mokřadech. Informoval o tom Ústecký kraj.

Systém byl vybudován společností Eurovia CS ve spolupráci s firmou Herkul. „Jedná se o unikátní řešení čerpání a čištění důlních vod, které se skládá ze sedmi nádrží – šest je usazovacích a čistících a sedmá nádrž je stabilizační a dočišťovací,“ uvedl ředitel PKÚ Walter Fiedler. Na spuštění provozu se přijel podívat i hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček. „Je to pěkná ukázka rekultivace krajiny,“ pochvaloval si hejtman.

O společnosti Palivový kombinát Ústí jsme v posledních měsících informovali v souvislosti s možností propojení jezer na Ústecku. Díky ambicióznímu záměru by byly významně sníženy negativní následky hornické činnosti v Ústeckém kraji. Ministerstvo zadalo právě Palivovému kombinátu Ústí, aby zpracoval studii proveditelnosti s tím, že všechna jezera budou průtočná.

Oblast má velký potenciál jako zásobárna vody pro Českou republiku a také jako zdroj energie díky vodním elektrárnám a solárním parkům budovaným na hladině jezer. Pro kraj je propojení jezer prioritou pro příští programové období.

Scroll to Top