Pokračuje modernizace jezu v Hranicích na Moravě

blank

Díky stavbě dojde ke zkapacitnění jezu, což povede ke zvýšení protipovodňové ochrany podél koryta Bečvy v Hranicích ještě před výstavbou vodního díla Skalička. Stávající jez vodohospodáři rozšíří o 50 %. Součástí akce bude vybudování rybího přechodu. Práce začaly v březnu 2020 a potrvají do konce roku 2021.

Při rekonstrukci jezu dojde k demolici levobřežních zdí, přestavbě levobřežního pilíře na říční a výstavbě nového třetího pole, včetně nového levobřežního pilíře, levobřežních zdí, přelivné plochy, vývaru a přemostění. Úměrně k rozšíření jezu dojde také k rozšíření koryta řeky.

Stávající dvoupolový jez má průtočnou šířku 32 metrů, po rekonstrukci se rozšíří o dalších 16 metrů. Tím dojde při povodních ke snížení hladiny Bečvy v intravilánu města, zvýšení protipovodňové ochrany a také se sníží požadavky na výšky připravovaných protipovodňových zdí a hrází, které budou doplňovat komplexní protipovodňovou ochranu města.

Navrhovaným řešením se podle Povodí Moravy zvýší ochrana před povodněmi na celém úseku Bečvy na území města Hranice, nejvýrazněji se ale zlepšení projeví na úseku s délkou 700 metrů mezi jezem a silničním mostem, kde se také nachází zaústění pravostranných přítoků Ludiny a Veličky. O financování akce za 230 milionů se postará jak dotace ministerstva zemědělství v rámci dotačního titulu Podpora prevence před povodněmi, tak vlastní zdroje Povodí Moravy.

„V období od července do listopadu budou probíhat práce, kvůli kterým uskutečníme úplnou srážku až na kótu pevného prahu. V průběhu srážky provedeme demolice levobřežních zdí a zahájíme přestavbu levobřežního pilíře na říční. Dojde k založení nového jezového pole, včetně nového levobřežního pilíře, levobřežních zdí, přelivné plochy, vývaru a přemostění,“ vysvětlil generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

Scroll to Top