Začala první sezona nové elektrolodi na Slezské Hartě

blank

Na přehradě Slezská Harta je od této sezony v provozu nová loď pro vyhlídkové plavby. Pojme 45 lidí a 10 kol. Kromě ní ještě mikroregion Slezská Harta vlastní menší Santa Mariu pro 8 osob.  Informoval o tom předseda mikroregionu Josef Havlík.

„Od července, kde očekáváme největší zájem, budeme organizovat dvě plavby dopoledne a dvě odpoledne, v případě zájmu ještě jednu večerní. Takže vyplouvat se bude pětkrát. Dvakrát týdně, v úterý a ve čtvrtek, budeme navíc organizovat i vyhlídkovou plavbu,“ řekl Havlík. Zájem o plavby je velký.  „Letos jsme už přepravili 1200 lidí, a to ještě nezačala hlavní sezona,“ konstatoval Havlík. Plavby si musí zájemci předem rezervovat.

Slezská Harta, která je vyhledávaným cílem turistů, sehrála významnou roli při povodních v roce 1996 a 1997. Její stavba byla zahájena v roce 1987 a po listopadovém převratu se opakovaně objevovaly pochybnosti o tom, zda je vodní dílo potřeba a jestli práce nezastavit. V devadesátých letech minulého století byly práce  značně utlumeny a kolem budoucnosti díla se vznášely otazníky. Kromě růstu cen stavebních prací totiž začala klesat spotřeba pitné vody.

Přehradu zachránil vysoký stupeň rozestavěnosti i posudky expertů o ochraně před povodněmi, ale i proti případnému suchu a nedostatku vody v níže ležícím Kružberku. Vláda chybějící prostředky na dostavbu uvolnila v lednu 1996 a v listopadu 1997 byla přehrada oficiálně uvedena do provozu. Náklady se vyšplhaly na 2,5 miliardy korun a další tři čtvrtě miliardu stála stavba vodovodního přivaděče.

Scroll to Top