Ministři zemědělství V4+ k nové Společné zemědělské politice

blank

Společným prohlášením k reformě Společné zemědělské politiky (SZP) s důrazem na potřebu realistického nastavení cílů v rámci Evropské zelené dohody a doprovodných strategií vyvrcholilo videokonferenční jednání ministrů zemědělství rozšířeného formátu Visegrádské skupiny (V4+). Informoval o tom mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Účastníci zdůraznili potřebu zohlednění různých podmínek v jednotlivých členských státech a potřebu vyhodnotit dopady navrhovaných cílů. Poslední jednání V4+ za předsednictví České republiky ministři věnovali především budoucí podobě SZP, ochraně spotřebitele a nekalým praktikám. Dále si vyměnili informace o aktuální situaci v oblasti sucha a kůrovcové kalamity, uvedl Bílý.

„Prohlášení, které jsme s kolegy přijali, podtrhuje důležitost celého zemědělsko-potravinářského sektoru, a to i v kontextu současné krizové situace, a zdůrazňuje zachování konkurenceschopnosti evropského zemědělství. Souhlasíme s obecným směřováním strategií Evropské komise, tedy Evropskou zelenou dohodou, strategií Od zemědělce po vidličku, Strategií pro biologickou rozmanitost v EU a se snahou napomoci ochraně životního prostředí. Shodli jsme se na tom, že konkrétní cíle a jejich provádění vyžadují další diskusi a musí zohledňovat specifika a výchozí situaci v každém členském státu. S ohledem na řadu nových výzev, které Společnou zemědělskou politiku čekají i v souvislosti se stále rostoucími požadavky na náš sektor, jsme se také shodli, že zásadní je zajištění dostatečných finančních prostředků,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Dále Toman ocenil, že Evropská komise (EK) v rámci svého nového návrhu Víceletého finančního rámce zvýšila financování pro SZP. „Zejména vnímám pozitivně navýšení peněz na rozvoj venkova. Pokud ale porovnám alokované finanční prostředky se současným programovým obdobím, stále dochází k poklesu,“ doplnil Toman.

Scroll to Top