Premiér navštíví obce postižené suchem

blank

Předseda vlády Andrej Babiš navštíví ve středu 17. června středočeské obce Lešany a Postupice a také Onšov na Vysočině, ve kterých si prohlédne opatření realizovaná pro zmírnění dopadů sucha. 

Babiš také s ministrem zemědělství Miroslavem Tomanem a ministrem životního prostředí Richardem Brabcem zavítá do úpravny vody u nádrže Švihov (Želivka), která prochází modernizací ke zlepšení kvality pitné vody. Premiér bude rovněž diskutovat se zemědělci, kteří hospodaří v ochranném pásmu vodního díla.

Nádrž vznikla v době komunismu v sedmdesátých letech minulého století. Dlouhodobým problém je vylidněné okolí přehrady. Jak na situaci v oblasti nahlíží europoslanec Tomáš Zdechovský z KDU-ČSL? „Vláda čtyřicet let do této oblasti neinvestovala ani korunu. Výsledkem je odstěhovávání obyvatel, nedostatek kanalizací a čistíren odpadních vod, nedostatečné silniční propojení či naprosto nulový cestovní ruch,“ poukázal loni europoslanec. Podle něj se porevoluční vlády k této rozsáhlé oblasti chovají stejně macešsky jako vlády komunistické.

Obce v okolí nádrže si rovněž stěžují na to, že doplácejí na ochranné pásmo okolo vodní plochy. Investují totiž do čištění odpadních vod, pitnou vodu ze Želivky přitom samy neberou. Například obce, které dřív k sobě měly spádovost, teď spojuje jediný most přes přehradu, a ten je ve špatném technickém stavu. Na hrázi Švihova se v květnu roku 2018 uskutečnilo jednání Vlády ČR. Hlavním tématem byly dodávky pitné vody z Vysočiny pro Střední Čechy a Prahu. Na místě byli zástupci vedení kraje Vysočina, zainteresovaní ministři a předseda vlády. Ministři od radních zjistili, že na čištění vody v okolí chybí až miliarda korun.

Scroll to Top