Nedostatek vody ve Větřkovické nádrži u Kopřivnice

blank

Větřkovická nádrž nedaleko Kopřivnice je teď naplněná přinejlepším jen z poloviny. Může za to sucho, které snižuje její už tak malý přítok ze Svěceného potoka. Informoval o tom Český rozhlas Ostrava.

Vlastníkem nádrže je firma Tatra Trucks, která vodu používá ve svém průmyslovém závodě. „Teď máme hladinu vody tři metry pod normálem. Je to hlavně kvůli tomu, že v zimě nesněžilo a voda při jarním tání tady nedotekla. Přehrada je tak napájena jen z toho, co naprší a drobnými přítoky, které tady jsou,“ vysvětlil Radek Harabiš z místního spolku rybářů.

Společnost Tatra Trucks nechává v okolí dělat hydrologický průzkum. „Cílem je najít případné úniky vody, která by mohla do větřkovické nádrže přitékat, nebo najít nějaké nové zdroje vody pro tuto nádrž. Ale primárním problémem, který však Tatra nemůže vyřešit, je dlouholeté sucho,“ řekl mluvčí Tatry Andrej Čírek.

Nádrž je také oblíbeným místem pro rekreaci. Kopřivnický starosta Stanislav Šimíček uvedl, že se město zhoršení kvality vody neobává. „Když se kontrolovala kvalita vody, přehrada patřila k nejlepším v okolí,“ doplnil Šimíček.

Scroll to Top