Důl Darkov kvůli nákaze přerušil těžbu, odčerpává jen vodu

blank

Kdy by mohla být v Dole Darkov v Karviné obnovena těžba, zatím není podle informací Lidových novin jasné. Pro firmu je prioritou zdraví a bezpečnost zaměstnanců. Mluvčí zdravotnické záchranné služby Lukáš Humpl zároveň sdělil, že v pondělí 26. května skončilo plošné odebírání vzorků zaměstnanců, v nejrozsáhlejší akci v Česku se testuje 2450 lidí.

„Nelze zavřít Důl Darkov, protože by to znamenalo zavření celého OKD. To je v daný okamžik jediné možné řešení, pokud nechceme zavřít celé OKD, a to v daný okamžik nikdo nechce,“ uvedl hejtman kraje Ivo Vondrák. Kvůli provázanosti dolů nejde provoz zcela uzavřít. Práce se tak omezily na nezbytné minimum. „Díky tomu je tam možné provést i dezinfekce všech prostor, které jsou zdrojem případné nákazy koronavirem,“ podotkl Vondrák.

Vzhledem k množícím se spekulacím ohledně provozu a těžby v OKD, a především na Dole Darkov, společnost prohlásila, že v Dole Darkov těžba neprobíhá, to znamená, že v dobývacím prostoru daného dolu není dobýváno uhlí. Činnosti v podzemí slouží pouze k zachování požadovaného bezpečného stavu z pohledu báňské legislativy a udržení dolu v takovém stavu, aby nedošlo k nenávratným škodám. Zbývající lokality ČSA a ČSM pokračují ve svém provozu dle nastavených režimů, to znamená i s dobýváním uhlí, uvedly v reakci na aktuální situaci OKD.

Průmysl je nejvýznamnějším odběratelem vody z povrchových zdrojů v České republice – jde zhruba o 70 % spotřeby. Největším odběratelem je energetika, následuje zásobování obyvatel pitnou vodou. Pozitivem je, že průmyslové podniky dlouhodobě realizují řadu opatření, jejichž cílem je snižování spotřeby vody z ekonomických důvodů i z hlediska snížení dopadů na životní prostředí. OKD je jediným producentem černého uhlí v České republice, které těží v hlubinných dolech v karvinském revíru v jižní části Hornoslezské uhelné pánve. Roční produkce se pohybuje kolem čtyř milionů tun.

Informační a vzdělávací portál o vodě www.vodarenstvi.cz provedl v roce 2018 průzkum mezi významnými českými průmyslovými podniky, jejichž výroba je náročná na spotřebu vody. Redakce zjišťovala, nakolik se v jejich činnosti odrazilo suché počasí posledních let a zda zavádějí opatření, jejichž cílem je zefektivnit hospodaření s vodou a snižovat její spotřebu.

„V OKD ročně spotřebujeme asi 7 500 000 kubíků provozní vody ročně a asi 400 000 kubíků pitné vody. Voda je měřena fakturačními vodoměry. V letních měsících je spotřeba provozní vody nižší asi o 20 %. Spotřeba pitné vody je zhruba stejná. Sucho se nás zatím nijak nedotklo,“ uvedl tehdejší mluvčí Ivo Čelechovský. Provozní vodu doly čerpají z Těrlické přehrady a havarijně z řeky Olše. Pitnou vodu firma odebírá ze zdrojů SmVaK Ostrava.

Scroll to Top